Παράταση αγωνίας για την Hellenic Seaways

Παράταση αγωνίας για την Hellenic Seaways
Μη ικανοποιητικές κρίθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς οι προσφορές που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους για το 40% των μετοχών της Hellenic Seaways που βρίσκονται στην κατοχή της τράπεζας, ενώ χθες αναβλήθηκε για τις 16 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, με πρόταση της Πειραιώς.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν άτυπα από τον σύμβουλο ότι οι προσφορές δεν ικανοποιούν την τράπεζα και ως εκ τούτου τώρα όλα τα δεδομένα για το μέλλον της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι ανοικτά, με την πρωτοβουλία των κινήσεων να ανήκει και πάλι στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο διαγωνισμός τυπικά δεν χαρακτηρίστηκε ακόμη επισήμως ως άγονος, ωστόσο και από την πλευρά των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορά αναφέρθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται στη σημερινή της έκδοση η «Ναυτεμπορική»- ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που θα πρέπει να κινηθεί και να ζητήσει, εάν βέβαια το επιθυμεί, τυχόν βελτίωση των ήδη κατατιθέμενων προσφορών ή να ορίσει, μέσω του συμβούλου της τη Lazard, νέα διαδικασία εξαρχής. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι καλύτερη προσφορά τουλάχιστον κατά 20% ήταν των Μινωικών Γραμμών, θυγατρικής του Ομίλου Grimaldi, η οποία ελέγχει όπως είναι γνωστό και το 48,53% των μετοχών της HSW. Σημειώνεται ότι προσφορά είχε καταθέσει και επενδυτικό fund που συνδέεται με τον Έλληνα εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο, ιδρυτή της Seajets, ενώ αρχικά στη διαδικασία είχαν συμμετάσχει και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στο μεταξύ, για τις 16 Μαΐου, στις 14.00, αναβλήθηκε η έκτακτη Γ.Σ. της Hellenic SeaWays, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς. Μία έκτακτη συνέλευση που είχαν ζητήσει οι Μινωικές Γραμμές. Πάντως, από την έναρξη της διαδικασίας για τη συγκρότηση προεδρείου έγινε φανερό ποιος ήλεγχε τη συνέλευση, αφού η πλειοψηφία των μετόχων τάχθηκε απέναντι στην πρόταση για προεδρείο που κατέθεσαν οι Μινωικές Γραμμές και εξέλεξαν προεδρείο που πρόσκειται στην πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς και των μικρομετόχων που ελέγχουν και το διοικητικό συμβούλιο. Οι Μινωικές Γραμμές Σημειώνεται ότι οι Μινωικές Γραμμές ζήτησαν την έκτακτη συνέλευση γιατί έθεσαν τέσσερα θέματα και πιο συγκεκριμένα:

  • την πώληση του πλοίου Highspeed 6,
  • την απραξία της εκτελεστικής διοίκησης για τον έλεγχο και κατανομή ευθυνών και τη λήψη αναγκαίων δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων,
  • την αξιολόγηση και εξηγήσεις της διοίκησης για τα πραγματικά αποτελέσματα της HSW μετά την τελευταία τακτική συνέλευση,
  • την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος των Μινωικών, μολονότι ελέγχουν το 48,53% της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι στο περιθώριο του ετήσιου ναυτιλιακού συνεδρίου της «Ν», στα τέλη Ιανουαρίου, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής ο κ. Emanuele Grimaldi, πρόεδρος των Μινωικών Γραμμών, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι ο Όμιλος Grimaldi, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 48,4%, δεν μπορεί να μην είναι στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν μπορεί, συνέχισε, το διοικητικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην του μεγαλύτερου μετόχου, αποφάσεις που επηρεάζουν την περιουσία της εταιρείας, όπως συνέβη με την πώληση των 7 πλοίων για την οποία δεν ξέραμε τίποτα. Τα πλοία, συμπλήρωσε, θα μπορούσαν να πουληθούν 5 εκατ. δολάρια παραπάνω. Επίσης αμφισβήτησε τις επιτυχίες του management της HSW, σημειώνοντας ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα οφείλονται στην πτώση της τιμής των καυσίμων και στις πωλήσεις πλοίων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει η ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της HSW και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν προχωρά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ