Σημαντική αύξηση εξαγωγών ελληνικής μπύρας στην Ιταλία
![Σημαντική αύξηση εξαγωγών ελληνικής μπύρας στην Ιταλία](https://www.fpress.gr/media/news/2016/11/21/49191/main/b3c6a7e1da4489505c6f030bae621f97.jpg)
Συγκεκριμένα την τριετία 2013-2015 η αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ιταλία ήταν 3.505% καταλαμβάνοντας το 0,74% του μεριδίου αγοράς μπύρας της Ιταλίας.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μπύρας της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 11,2%, δηλαδή αναμένεται μια περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνο-ιταλικού διμερούς εμπορίου.
Αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Ρώμη για την αγορά μπύρας στην Ιταλία την περίοδο 2013-2015.
Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση στην κατανάλωση μπύρας με μόλις 3.845.000 εκατόλιτρα μπύρας ενώ σχετικά με τον αριθμό ζυθοποιών στην Ευρώπη, το 2014 η Μεγάλη Βρετάνια αριθμεί 1700 επιχειρήσεις κατακτώντας την 1η θέση στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία πλησιάζει σε αριθμό τη Γαλλία με 593 έναντι 660 επιχειρήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με μόλις 19 ενεργές επιχειρήσεις.
Σταθερά αρνητικό το ισοζύγιο εμπορίου της Ιταλίας στον κλάδο της μπύρας
Η Ιταλία, παρόλο που δεν έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή μπύρας, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη δημιουργικότητα, με στόχο να συνδυασθεί η μπύρα με το φαγητό. Αυτή ακριβώς η αγάπη για συνδυασμό τον γεύσεων διακρίνει και πολλές ζυθοποιίες-εστιατόρια που τολμούν να πειραματιστούν.
Η συνολική ποσότητα μπύρας, που παράγεται στην Ιταλία την περίοδο 2010-2014, παρουσιάζει μια ανοδική τάση της τάξης του 5,5% ενώ σε ότι αφορά στην κατανάλωση μπύρας στην Ιταλία, όλο το διάστημα 2010-2014, παρουσιάζει σχετικά μικρή αυξητική τάση (+2,9%) και κυμαίνεται σταθερά άνω των 17.000 εκατόλιτρων ετησίως.
Πάντως, η Ιταλία την τελευταία τριετία (2013-2015) διατηρεί ένα σταθερό αρνητικό ισοζύγιο εμπορίου στον κλάδο της μπύρας που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για μία διευρυνόμενη αγορά, καθώς ο όγκος εμπορίου αυξήθηκε αυτό το διάστημα κατά 16,8%, με τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 11,2% και τις εξαγωγές 37,5%. Δηλαδή, το διάστημα 2013-2014 οι εξαγωγές μπύρας της Ιταλίας στο σύνολο τους αυξήθηκαν, αφού η άνοδος των εξαγωγών προς την Ευρώπη υπερκάλυψε την πτώση των εξαγωγών σε χώρες εκτός Ευρώπης. Παρ’ ότι όμως οι εξαγωγές μπύρας κατά το υπό εξέταση διάστημα αυξήθηκαν 37,5%, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσοστού αύξησης των εισαγωγών (11,2%).
πηγή: real.gr