Βουτιά 87% στα κέρδη της Airbus

Βουτιά 87% στα κέρδη της Airbus
Η Airbus Group γνωστοποίησε σήμερα ότι τα EBIT του τρίτου τριμήνου –η μέτρηση κερδών της που παρακολουθείται περισσότερο- υποχώρησαν κατά 21%, καθώς και ότι είχε πολλά περισσότερα έξοδα.

Τα αποτελέσματά της υπογραμμίζουν το πόσο δυσκολεύεται η εταιρία καθώς προσπαθεί να τονώσει την παραγωγή των επιβατηγών σκαφών της χωρίς χρηματοδότηση.

Εξαιρώντας κάποια στοιχεία, η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών εμφάνισε EBIT ύψους 731 εκατ. ευρώ, έναντι 921 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη έκαναν βουτιά 87% σε 50 εκατ. από 736 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015. Η Airbus εξήγησε πως είχε υψηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή.

Οι πωλήσεις της εμφάνισαν πτώση 1% σε 14 δισ. ευρώ, δηλαδή 122 εκατ. παρακάτω σε σχέση με πέρυσι.

Η εταιρία διατήρησε το guidance για το σύνολο του έτους, αν και έχει πολλή δουλειά το υπόλοιπο διάστημα για να πετύχει το στόχο που έχει θέσει για τις ταμειακές ροές. Στο τρίμηνο, εμφάνισε ταμειακές ροές 1,4 δισ. ευρώ.

Η Airbus, η οποία συνήθως παράγει περισσότερα μετρητά στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, θα πρέπει να εμφανίσει σχεδόν έξι δισ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές το τελευταίο τρίμηνο για να πιάσει το στόχο για περίπου 1,2 δισ. σε ροές προ εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως θυμίζει το MarketWatch, η ταμειακή κατάσταση της Airbus έχει επιβαρυνθεί από χρηματοδότηση 500 εκατ. που έπρεπε να διαθέσει για αεροσκάφη, διότι ανεστάλη η στήριξη από τον κρατικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων. Οι κρατικές τράπεζες «πάγωσαν» την αρωγή στην εταιρία φέτος, αφότου γνωστοποίησε πως είχε υποβάλει ανακριβή έγγραφα όταν αιτήθηκε για κάποια δάνεια.

Η βρετανική υπηρεσία Serious Fraud Office επίσης ερευνά αυτή την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ