Οι «μαϊμού» τσάντες και τα ρολόγια κοστίζουν στην ΕΕ 3,5 δισ. τον χρόνο

Οι «μαϊμού» τσάντες και τα ρολόγια κοστίζουν στην ΕΕ 3,5 δισ. τον χρόνο
Η κατασκευή παραποιημένων κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Δύο νέες έρευνες από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), του μεγαλύτερου οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκαλύπτουν ότι 13.5% των πωλήσεων για κοσμήματα και ρολόγια και 12,7% των πωλήσεων για τσάντες και αποσκευές χάνονται στην ΕΕ λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Αυτά τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε 27.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν απευθείας μεταξύ των δύο αυτών τομέων, διότι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον λιγότερα άτομα από αυτά που θα μπορούσαν σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων στους εν λόγω τομείς όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ιταλία

Περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ σε τσάντες και αποσκευές πραγματοποιείται στην Ιταλία, όπου ο τομέας κόστισε σε αξία 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Η Ιταλία επίσης αντιπροσωπεύει το 40% των εξαγωγών της ΕΕ και το 35% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ του συγκεκριμένου κλάδου. Η μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών στην Ιταλία χάνει 520 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής– το ένα τρίτο του συνολικού από πωλήσεις στην ΕΕ.

Η Ιταλία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός των κοσμημάτων στην ΕΕ με την παραγωγή των 5 δις ευρώ κάθε χρόνο. Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και ρολογιών στην Ιταλία χάνει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Γαλλία

Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τσαντών και αποσκευών στην ΕΕ των 28. Ο τομέας εκτιμήθηκε ότι άξιζε 2,7 δις ευρώ το 2012.Στον τομέα των τσαντών και των αποσκευών που κατασκευάζονται στη Γαλλία χάνονται περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής.

Η Γαλλία επίσης αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό στην ΕΕ των 28. Ο τομέας των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι αξίας περίπου €1,5 δις κάθε χρόνο στη Γαλλία. Τα κοσμήματα και τα ρολόγια αυτής της μεταποιητικής βιομηχανίας, που χάνονται στη Γαλλία κάθε χρόνο, φτάνουν περίπου τα 336 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στη γαλλική αγορά.

Γερμανία

Οι απώλειες από τη μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών ετησίως στη Γερμανία φτάνουν τα 231 εκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων αυτών στην αγορά – το 13,9% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Η γερμανική μεταποιητική βιομηχανία κοσμημάτων και ρολογιών – αξίζει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – χάνει 247 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρολογιών στην ΕΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η μεταποιητική βιομηχανία τσαντών και αποσκευών χάνει εκατομμύρια ₤149 κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων στην αγορά – σχεδόν το 12% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Ενώ η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει ₤138 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αντιγραφής.

Ισπανία

Η Ισπανία στον τομέα της τσάντας και της αποσκευής χάνει 123 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της απομίμησης των προϊόντων στην ισπανική αγορά – 11% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό.

Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει 204 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως αποτέλεσμα της απομίμησης. Μαζί, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού χαμένου τζίρου σε πωλήσεις στα καταστήματα κοσμημάτων και ρολογιών σε όλη την ΕΕ των 28.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ