Η VW μπορεί και να υποχρεωθεί να καθαρίσει τον αέρα που μόλυνε

Η VW μπορεί και να υποχρεωθεί να καθαρίσει τον αέρα που μόλυνε
Η Volkswagen μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα στις ΗΠΑ από την επισκευή μισού εκατομμυρίου αυτοκινήτων, έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου που έριξε την αυτοκινητοβιομηχανία στην κρίση: Ίσως αναγκαστεί να αντιστρέψει την περιβαλλοντική ζημιά που επέφερε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ομάδες πιέζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει μια μακρά λίστα από πιθανές ενέργειες «αποκατάστασης», από ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία για την οικοδόμηση υποδομής κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι και υψηλά πρόστιμα για καθαρισμό της ατμόσφαιρας, έως και πέντε φορές την ποσότητα μόλυνσης που προκάλεσαν οι κινητήρες.

«Οι επανορθώσεις για τον καθαρισμό του αέρα θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλες ώστε η Volkswagen και άλλες εταιρίες να μην μπουν ποτέ ξανά στον πειρασμό να παρανομήσουν», τόνισε ο Frank O'Donnell, πρόεδρος της Clean Air Watch, ενός περιβαλλοντικού γκρουπ με έδρα την Ουάσινγκον.

Στο μεταξύ, υπάρχει προηγούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες για αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να φτάσουν πολύ πιο μακριά από την επισκευή ή την αντικατάσταση οχημάτων. Κατά τη δεκαετία του 1990, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) υποχρέωσε κατασκευαστές φορτηγών που είχαν υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές στις δοκιμές ρύπων, να επενδύσουν ένα δισ. δολάρια σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μηχανές, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ