Γιατί η Google πλήρωσε 1 δισ. στην Apple

Γιατί η Google πλήρωσε 1 δισ. στην Apple
Η Google πλήρωσε ένα δισ. δολάρια στην ανταγωνίστρια Apple το 2014, προκειμένου να διατηρήσει τη μπάρα αναζήτησης στο iPhone, σύμφωνα με τα πρακτικά νομικής διαδικασίας της Oracle Corp κατά της Google.

Ο κολοσσός στην αναζήτηση έχει συνάψει συμφωνία με την Apple, κατά την οποία δίνει στην κατασκευάστρια του iPhone ένα ποσοστό των εσόδων που παράγει η Google μέσω της συσκευής της Apple.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εδώ και χρόνια είχαν κυκλοφορήσει φήμες για το πόσο πληρώνει η Google στην Apple για το iPhone, αλλά οι εταιρίες δεν είχαν αποκαλύψει κάτι σχετικό. Το δημοσίευμα τονίζει πως η συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων αποκαλύπτει πόσα πρέπει να κάνει η Google για να διατηρήσει τους χρήστες του εργαλείου της στις κινητές συσκευές, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Apple επωφελείται οικονομικά από το επιχειρηματικό μοντέλο της Google που βασίζεται στη διαφήμιση και το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook έχει επικρίνει ως εισβολή στην ιδιωτική ζωή.

H Annette Hurst, η συνήγορος της Oracle που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών, ανέφερε πως μάρτυρας από τη Google τόνισε ότι «για μια περίοδο το μερίδιο των εσόδων ήταν 34%». Πάντως, το δημοσίευμα επισημαίνει πως δεν ήταν ξεκάθαρο από τα πρακτικά το αν το 34% ήταν το ποσοστό που κρατούσε η Google ή εκείνο που πληρωνόταν στην Apple.