Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας

Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας
Αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να βρει το νέο έτος αρκετές εισηγμένες εταιρείες εξαιτίας του υψηλού τραπεζικού δανεισμού τους και των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Κάποιες από αυτές «μάχονται» για την επιβίωσή τους ενώ οι περισσότερες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις τράπεζες και στα ξένα funds. Ειδικότερα, αρκετές έχουν αφήσει την τύχη του στα χέρια των τραπεζών και ευελπιστούν ότι το 2016 θα τους δοθεί η οικονομική «ανάσα», μέσω διακανονισμού των υπέρογκων δανείων τους, προκειμένου να βγουν από το οικονομικό τέλμα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο bankingnews.gr, αυτό δεν πρόκειται να γίνει για όλες τις εταιρείες και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει «αναίμακτα».

Η διάσωση τους θα γίvει υπό προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής και επιχειρηματικής ανάκαμψης της εταιρείας.

Από τους κλάδους που οι εταιρίες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι αυτός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της βιομηχανίας, των κατασκευών, της υγείας, αλλά και του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος υγείας λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου ήταν μεγάλο, καθώς εκτινάχθηκαν οι τραπεζικές υποχρεώσεις πολλών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Επίσης προσφάτως άνοιξε ένα νέο μέτωπο, με αφορμή την μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία αποτελούσε προαπατούμενο για την δόση του 1 δισ. ευρώ.

H περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις θα προχωρήσει άμεσα με τη σχετική υπουργική απόφαση να έχει ήδη συνταχθεί. Οι δανειστές ζητούσαν η μείωση να ανέλθει στο 42%, ενώ το υπουργείο Υγείας αντιπρότεινε να διαμορφωθεί στο 25%.

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν και οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας, αν και οι τελευταίες χρηματοδοτικές ενέσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών, μπόρεσαν να δώσουν έστω και πρόσκαιρα μια ανάσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ