Μετατίθεται η «Δεύτερη Ευκαιρία» στις επιχειρήσεις που πτώχευσαν

Μετατίθεται η «Δεύτερη Ευκαιρία» στις επιχειρήσεις που πτώχευσαν
Νέα παράταση στην εφαρμογή των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς-σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε- όλες οι αλλαγές στη διαδικασία μεταφέρονται για την 1η Απριλίου και το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους κάνουν αίτηση πτώχευσης από την 1/1/2016.

Το ζητούμενο είναι να μπορεί να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που πτώχευσαν χωρίς δόλο και κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα έχουν βιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ κ. Κουράση, ότι 89 επιχειρήσεις την ημέρα αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους.

Με τον Ν4336/2015 άρχισε πρακτικά η εφαρμογή της 2ης Ευκαιρίας στους Έντιμους Πτωχεύσαντες και στην Ελλάδα επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου. « Ύστερα από τις πιέσεις των Ευρωπαίων η Σύσταση της ΕΕ του 2014 λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά. Πλήρης διαγραφή χρεών των εντίμων πτωχευσάντων τρία χρόνια μετά την Πτώχευση. Φυσικά απομένει δρόμος έως την εφαρμογή και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν», τονίζει. Η «δεύτερη ευκαιρία» είναι θεσμοθετημένη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι πολλές χώρες, όπως το Λουξεμβούργο εμφανίζουν περισσότερες πτωχεύσεις από ότι η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Βέλγιο
Στο Βέλγιο έχουν ειδική πρόβλεψη «μικροχρηματοδότησης» για επιχειρηματίες που πτώχευσαν και παίρνουν την «Δεύτερη Ευκαιρία»
Γαλλία

Στην Γαλλία η Ένωση «Initiative France» (η μεγαλύτερη Ένωση εθελοντικής χρηματοδότησης για επιχειρηματίες) χρηματοδοτεί και νέες επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες. Έχει κάνει συνεργασία με Τράπεζες οι οποίες, όταν το δίκτυο «Initiative France» χρηματοδοτεί μια επιχείρηση, αυτές χρηματοδοτούν 2-5 φορές το ποσό που εισφέρει το Δίκτυο. Δημόσιοι Οργανισμοί υποστηρίζουν επιχειρήσεις στα βήματα τους για διαπραγμάτευση του χρέους τους. Ανάλογα προσφέρουν υπηρεσίες για την «Δεύτερη Ευκαιρία» Ενώσεις για επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται από το Κράτος.

Ιταλία
Στην Ιταλία ο πτωχευμένος επιχειρηματίας, με αίτηση του στο Δικαστήριο (ένα έτος μετά το κλείσιμο της Πτώχευσης) ζητάει και λαμβάνει -υπό προϋποθέσεις- την πλήρη διαγραφή των χρεών του. Για να αιτηθεί πλήρη απαλλαγή ο πτωχευμένος δεν υφίσταται ως υποχρέωση να έχει εξοφλήσει έστω και μέρος των οφειλομένων ποσών.

Λουξεμβούργο
Η «Δεύτερη Ευκαιρία» δίδεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, αφού αυτό συμβουλευτεί τις σχετιζόμενες Αρχές. Εξετάζει ως βασικό κριτήριο την εντιμότητα αυτού που πτώχευσε. Σε περίπτωση που δοθεί έχουν δυνατότητα να ζητήσουν από τον επιχειρηματία να ακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Επιμελητήριο, με αντικείμενο την Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Μάλτα
Στη Μάλτα ο υπεύθυνος μιας επιχείρησης που πτώχευσε μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια νέα επιχείρηση, αφού οι συνέπειες για μια πτωχευμένη επιχείρηση είναι στην επιχείρηση και όχι στον επιχειρηματία. Αυτό δεν συμβαίνει αν κριθεί ένοχος για δόλια πτώχευση. Όμως μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια νέα επιχείρηση, ειδικά αφού οι διαδικασίες της πτώχευσης μπορούν να διαρκέσουν πολύ αν υπάρχουν πολλοί πιστωτές και περιουσιακά στοιχεία.

Οι έντιμοι πτωχεύσαντες απαλλάσσονται αμέσως από κάθε χρέος που βαρύνει την επιχείρηση και μπορούν να συμμετάσχουν άμεσα σε κρατικούς διαγωνισμούς χωρίς καμία διάκριση. Επίσης δεν υπάρχει καμία διάκριση στις επιδοτήσεις του κράτους προς νέες επιχειρήσεις, όταν αυτές ιδρύονται από ανθρώπους που πτώχευσαν έντιμα στο παρελθόν.

Ρουμανία
Στην Ρουμανία όποιος πτωχεύει μπορεί αμέσως να ξεκινήσει νέα επιχείρηση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σλοβενία
Στην Σλοβενία, στις περιπτώσεις των μικρών επιχειρήσεων, αυτός που πτωχεύει μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια νέα επιχείρηση με την άδεια του Δικαστηρίου. Ο πτωχεύσας μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθούν από την πτωχευτική περιουσία ο εξοπλισμός που του χρειάζεται για να ξεκινήσει την νέα επιχείρηση (εξαιρείται η ακίνητη περιουσία).

Ηνωμένο Βασίλειο
Τέλος, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Πτωχευτικό Δίκαιο σχετικά με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν τα περιουσιακά στοιχεία είναι λιγότερα των 300 λιρών και οι οφειλές λιγότερες των 15.000 λιρών τότε ο πτωχεύσας προσφεύγει στο Δικαστήριο ζητώντας απαλλαγή από τα χρέη του. Αν γίνει δεκτή, τα χρέη διαγράφονται μετά από 12 μήνες.Οι διευθυντές των επιχειρήσεων υποτίθεται ότι δρουν έντιμα εκτός αν βρεθούν ένοχοι για δόλια συμπεριφορά. Οι διευθυντές που θα κριθούν ένοχοι μπορεί να αποκλειστούν για περίοδο από 2-15 έτη την δράση τους ως διευθυντές.

Αν καταδικαστούν μπορεί να υποχρεωθούν προσωπικά να καλύψουν τα χρέη της εταιρείας που πτώχευσε. Οι αποκλεισμένοι καταχωρούνται σε δημόσια βάση δεδομένων που τηρεί το Companies House. Τα ίδια ισχύουν αν ο επιχειρηματίας έχει ατομική επιχείρηση ή είναι σε συνεταιρισμό. Όσοι έχουν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν κριθούν ανέντιμοι πτωχεύσαντες από το Δικαστήριο, απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους 12 μήνες μετά την αίτηση πτώχευσης. Με απόφαση του Δικαστηρίου, το φυσικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί να πληρώνει από το περίσσευμα του εισοδήματος του, ένα ποσοστό, για τα επόμενα 3 χρόνια, προς τους πιστωτές της πτώχευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ