Αυξημένοι οι έλεγχοι στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο

Αυξημένοι οι έλεγχοι στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο
Στo πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυξημένος αριθμός συνεργείων ελέγχου θα προβεί στη διενέργεια ελέγχων, για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, τα συνεργεία αυτά θα διενεργούν ελέγχους όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με το νόμο 4337/2015 προβλέπονται πρόστιμα ορθολογικά που αποσκοπούν όχι μόνο στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου δεν επιβάλλεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο για κάθε παράβαση ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων ποσού 100, 250, 500 ευρώ και μέχρι 30000 ευρώ, αλλά πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στο στοιχείο που δεν εκδόθηκε.

Η ΓΓΔΕ καλεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να καταστούν αποτελεσματικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ