Συνεργασία ΕΦΕΤ και αρτοποιών για τη μείωση του αλατιού στο ψωμί

Σε κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για μείωση του αλατιού στο ψωμί συμφώνησε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
Η μείωση του αλατιού αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διότι οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε σημερινό δελτίο τύπου.
Και συνεχίζει: Το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι πάντα αντιληπτό από τον καταναλωτή, ειδικά σε εκείνα που δεν έχουν αλμυρή γεύση.
Παραδείγματα τροφίμων που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι περιέχουν αλάτι είναι το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και πλήθος άλλων επεξεργασμένων τροφίμων. Για το λόγο αυτό, σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται συστηματικές προσπάθειες – τόσο από τα αναπτυγμένα όσο και από τα αναπτυσσόμενα κράτη – μείωσης του αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.
Το ψωμί αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και δεν λείπει από το τραπέζι των περισσότερων. Έχοντας ως γνώμονα ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων, ο κλάδος των αρτοποιών είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της χρήσης αλατιού για την παρασκευή ψωμιού με λιγότερο αλάτι προς όφελος της υγείας του Έλληνα.
Συμφωνήθηκε δε να δεσμευτεί μέσω Πρωτοκόλλου Συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και Ο.Α.Ε., που θα προσβλέπει σε συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση χρήσης αλατιού στο ψωμί.
Το πνεύμα καλής συνεργασίας και στήριξης μεταξύ φορέων του δημοσίου και των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί παράδειγμα ορθών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του Έλληνα.
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο ουσιαστικής παρέμβασής του για τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών, θα εντείνει και θα συστηματοποιήσει τις δράσεις του, για την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού από τον έλληνα καταναλωτή, καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς Ελληνικό και Γλυφάδα
Παράλληλα, μελετάται η επέκταση της Γραμμής 4 και προς τις δύο κατευθύνσεις
Παρέμβαση Μυτιληναίου: Να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά εργοστάσια NFM
Ο κ. Μυτιληναίος συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αεροδρόμια: Άνοδος κατά 4,5% στην επιβατική κίνηση και 3,7% στις κινήσεις αεροσκαφών στο εννιάμηνο
Αύξηση κατά 6,4% των επιβατών στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ
Ελληνικός Χρυσός: Προχωράει το έργο στις Σκουριές – Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΕΒ
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επισκέφθηκε τις Σκουριές μαζί με ανώτατα στελέχη του…
Ελλάκτωρ: Διανομή προσωρινού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή
Η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2025 στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Τετάρτη,…
ΔΕΗ: Προσφορές 2,6 δισ. ευρώ για το πράσινο ομόλογο – Στα 4,25% το επιτόκιο
Η ζήτηση για την έκδοση υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή
METLEN, Shell και TotalEnergies θα προμηθεύσουν τη Βουλγαρία με LNG
Τα τέσσερα φορτία ΥΦΑ θα προέλθουν από τερματικούς σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες
Lamda Development: Στα 10,7 ευρώ ανεβάζει τον στόχο η Eurobank Equities και σύσταση "αγορά"
Το Ελληνικό παραμένει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο project
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πιθανές στρεβλώσεις εντοπίζει στην ακτοπλοΐα
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση από την κλαδική έρευνα που πραγματοποίησε…
Η Nestlé θα καταργήσει 16.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα δύο χρόνια
Η εταιρεία αντιμετώπισε αναταράξεις στην ηγεσία της τον Σεπτέμβριο
Premia Properties: Αγόρασε δύο ξενοδοχεία στην Κω – Επένδυση 73 εκατ. ευρώ
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 125,8 εκατ. διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους της στο 9μηνο
284 χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα περνούν την Αττική Οδό