Η νέα παράταση στο θρίλερ του Ιπποδρόμου, η Intralot και ο ΟΠΑΠ

Η νέα παράταση στο θρίλερ του Ιπποδρόμου, η Intralot και ο ΟΠΑΠ
Για άλλη μια φορά βρίσκεται στον «αέρα» η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Η κήρυξη των πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση επέφερε τελικώς νέα αναβολή τόσο στη διαδικασία κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος στον ΟΠΑΠ από την ελληνική Βουλή, όσο και στην έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Η νέα παράταση μάλιστα, ήρθε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Με δεδομένο ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, αποδείχτηκε αδύνατον σύμβαση παραχώρησης να κυρωθεί στην ελληνική Βουλή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του οργανισμού. Έτσι, ως νέα ημερομηνία ορίστηκε με την ΠΝΠ η 31η Οκτωβρίου.

Είναι η έκτη φορά που συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Η τελευταία αναβολή δόθηκε μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΙΕ βαρύνεται με κρατικές ενισχύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, τις οποίες φυσικά αδυνατεί να επιστρέψει ο καταχρεωμένος οργανισμός. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκκαθάριση του οργανισμού.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, αναβάλλει συνεχώς την εκκαθάριση του οργανισμού, καθώς επιδιώκει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του δικαιώματος διενέργειας του Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.

Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προκαταβάλει 8 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ για την ανάληψη του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εκκρεμεί, ωστόσο, η προαίρεση της κύρωσης της σύμβασης από την ελληνική Βουλή,

Η νέα αναβολή στην εκκαθάριση του ΟΔΙΕ είναι η έκτη κατά σειρά. Οι δύο πρώτες αποφάσεις αναβολής είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς καθυστερούσε η αποκρατικοποίηση του Ιπποδρομικού Στοιχήματος.

Οι τέσσερις επόμενες αποφάσεις αναβολής ανήκουν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η τελευταία μέσα σε έξι μήνες παρέτεινε τρεις φορές μέχρι σήμερα την εκκαθάριση του οργανισμού. Αρχικά η ημερομηνία από 31 Μαρτίου 2015 μετακινήθηκε στις 15 Ιουλίου, στη συνέχεια στις 24 Αυγούστου και, τέλος, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, πάντως, το προσωπικό του Ιπποδρόμου ζει με τον εφιάλτη του «λουκέτου» εδώ και 18 μήνες. Δύο κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια ήσσονος σημασίας αποκρατικοποίηση, η οποία θα αποφέρει μόλις 40,5 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η αποκρατικοποίηση αυτή θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας δραστηριότητας η οποία απασχολεί πάνω από 500 απασχολούμενους. Σημειώνεται ότι την ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ διεκδικεί η Intralot, μέσω αγωγών που έχει καταθέσει για οφειλές του οργανισμού προς την ίδια. Η εταιρεία, που υποστηρίζει μηχανογραφικά τη διενέργεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, έχει καταθέσει αγωγές αποζημίωσης ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει η ΠΝΠ

Με δεδομένο ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου –ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση καθώς η ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί αρχικά ήταν η 1η Οκτωβρίου- κατεπείγουσες εκκρεμότητες λύνονται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Μια ακόμη υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός. Δημοσιεύτηκε αργά χθες τη νύχτα στο ΦΕΚ και προβλέπει ότι θα δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ προκειμένου να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος μεταξύ της ΟΔΙΕ ΑΕ και της ΟΠΑΠ ΑΕ από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της ΠΝΠ, σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να αποφευχθεί η καταγγελία της σύμβασης η οποία θα επέφερε διακοπή της διενέργειας ελληνικών ιπποδρομιών, απώλεια θέσεων εργασίας και απώλεια εσόδων του κράτους. Νέα προθεσμία για τη λύση και εκκαθάριση της ΟΔΙΕ ορίζεται πλέον η 31η Οκτωβρίου 2015.