Α. Καρέλιας: Οι εκλογές ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα

  Α. Καρέλιας: Οι εκλογές ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα
Οι απόψεις του πάντα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ φέτος λόγω και των εξελίξεων, αναφέρθηκε και στην πολιτική κατάσταση της χώρας.


Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Ανδρέα Καρέλια ο οποίος στην πρόσφατη ομιλία του προς τους εργαζομένους κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, εξαπέλυσε βέλη κατά την κυβερνητικής πολιτικής, της τρόικας αλλά και των εκλογών... "οι οποίες ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η χώρα".
Ετσι κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους εργαζομένους (μοίρασε μπόνους 2,85 εκατ ευρώ), ο Ανδρέας Καρέλιας αναφέρθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας να επικρατήσει «η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας» καθώς και να εκλείψουν «οι τάσεις αυτοκαταστροφής».
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας είπε: «Θέλω να είστε σίγουροι ότι από την πλευρά της Διοίκησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου η εταιρεία να παραμείνει ισχυρή, οικονομικά εύρωστη και όσο το δυνατόν θωρακισμένη απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μπροστά μας. Όπως είπα και στην αρχή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητος, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα εκλείψουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής που διαχρονικά έχουν σημαδέψει την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως, θα επικρατήσουν η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας».


Η αύξηση των λαθραίων τσιγάρων ευνοείται από την κυβερνητική πολιτική

Μεγάλη αναφορά έκανε και στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα λαθραία τσιγάρα αλλά και στις συνέπειες που έχει η υπέρογκη φορολόγηση των νόμιμων τσιγάρων: «Στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, εισέρχονται και οι κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες με την φορολογική πολιτική που ακολουθούν κάθε χρόνο στα καπνικά προϊόντα, επηρεάζουν μερίδια, βοηθούν ή ζημιώνουν την μία ή την άλλη εταιρεία, συρρικνώνουν την νόμιμη αγορά, κάτι που βλάπτει σχεδόν όλους, ωθούν το λαθρεμπόριο σε απίστευτα υψηλά επίπεδα κ.ο.κ. Είναι δε αυτονόητο και από την άλλη οξύμωρο, ότι, τα τελευταία χρόνια, όλα δε αυτά, γίνονται εις βάρος των ίδιων των κρατικών εσόδων. Κλασικό παράδειγμα η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες.
Στην τελευταία και μόνο πενταετία, στην Ελλάδα, φθάσαμε στο σημείο το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται να είναι λαθραίο. Ενδεχομένως να έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε, από κοινού όλες οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τις ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου, τόσο στην υγεία του όσο και στην οικονομία της χώρας. Αλλά όταν με την παραμικρή ευκαιρία, ο πρώτος στόχος πρόσθετης φορολόγησης είναι τα νομίμως κυκλοφορούντα τσιγάρα, από την όποια κυβέρνηση, τρόικα, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον, τότε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε».