Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο Μ. Βωβός

 Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο Μ. Βωβός
Στον Εισαγγελέα, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Κυριακή, ο επιχιερηματίας Μπάμπης Βωβός, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου χτες στην περιοχή του Ψυχικού για χρέη που ξεπερνούν τα 2 εκατ ευρώ.


Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, αφού διαπιστώθηκε πως ο Μπάμπης Βωβός δεν είχε πληρώσει δόσεις από τον παλιότερο διακανονισμό που είχε κάνει για τα χρέη του προς το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη σύλληψη ο Μπάμπης Βωβός είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τα προβλήματα


Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Μ. Βωβού ξεκίνησε το 1974 και περιέλαβε περισσότερα από 30 γραφειακά και όχι μόνον συγκροτήματα, με συνολική έκταση που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, έφτασε στο χείλος του γκρεμού λίγο μετά την έναρξη της περιπέτειας του Βοτανικού.
Τπ "μπλόκο" στο project σε συνδυασμό με την ύφεση στηνα αγορά ακινήτων, προκάλεσε την κατάρρευση της εταιρίας, η οποία έχει εκχωρήσει τον έλεγχο πλήθους ακινήτων της στις πιστώτριες τράπεζες.
Μάλιστα τον Ιανουάριο θα συζητηθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας το οποίο προβλέπει ότι οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) θα καταστούν βασικοί μέτοχοι της εταιρείας με ποσοστό περίπου 30% η κάθε μία.
Με βάση το σχέδιο, εκτός από το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, το οποίο μεταβιβάζεται στους βασικούς πιστωτές, έναντι διαγραφής χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστούν επίσης στις τράπεζες η έκταση- φιλέτο στο Σούνιο, έναντι 10 εκατ. ευρώ και το συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, έναντι 8,84 εκατ. ευρώ.
Οι μεταβιβάσεις στις τράπεζες θα πρέπει να έχουν γίνει εντός εξαμήνου από την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου. Το σύνολο των μεταβιβάσεων αντιστοιχούν σε αξία 138,94 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν 105,14 εκατ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό. Από το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθούν οι ανάγκες τρέχουσας χρηματοδότησης της εταιρείας ενώ περί τα πέντε εκατ. ευρώ θα καλύψουν υποχρεώσεις προς προνομιακούς πιστωτές (ΙΚΑ και Δημόσιο).

Αμοιβές 1 εκατ. ευρώ στα στελέχη

Μπορεί η εταιρία να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι εργαζόμενοι να παραμένουν τουλάχιστον επί δύο χρόνια απλήρωτοι και στις αρχές του έτους να συζητιέται το σχέδιο εξυγίανσης της, τα διευθυντικά της στελέχη της Βωβός όμως εμφανίζονται να πληρώνονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και μελών του διοικητικού της συμβουλίου ανήλθαν σε 1.080.000 ευρώ δηλ. 120.000 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν και απαιτήσεις τους από την εταιρεία ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή (στο 9μηνο) ο όμιλος παρουσίασε ζημιές 17,3 εκατ. ευρώ, από 63,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 689 εκατ. ευρώ, από τα οποία 425 εκατ. ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό.