909 «ριπές» κατά της Amazon

909 «ριπές» κατά της Amazon
Η πολιτική τιμών του κολοσσού των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon προκαλεί αντιδράσεις. Στους επικριτές προστέθηκαν με ανοιχτή επιστολή περισσότεροι από 900 Αμερικανοί συγγραφείς.

Οι 909 Αμερικανοί συγγραφείς που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή θεωρούν εαυτούς ομήρους στην αντιπαράθεση γύρω από τις χαμηλές τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων, των γνωστών E-Books. Οπως μεταδίδει η DW, ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται διάσημοι συγγραφείς όπως ο Στίβεν Κινγκ και ο Τζον Γκρίσαμ. «Ούτε οι αναγνώστες ούτε οι συγγραφείς επωφελούνται από το γεγονός ότι τα βιβλία κρατούνται όμηροι» τονίζουν στην επιστολή, στηλιτεύοντας την επιθετική πολιτική τιμών του μεγαλύτερου ομίλου διαδικτυακών πωλήσεων παγκοσμίως. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η Amazon κατά την αντιπαράθεσή της με τον εκδοτικό οίκο Hachette καθυστέρησε την αποστολή έντυπων βιβλίων και δεν έκανε δεκτές τις προπαραγγελίες.

Η Amazon, επισημαίνεται στη DW, προσπαθεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους να μειώσει τις τιμές των E-Books προκειμένου να κερδίσει τη μάχη με τους ανταγωνιστές της. Στην περίπτωση της εμπλοκής με τον Hachette, η Amazon καθυστέρησε την παράδοση σε παραγγελίες βιβλίων του γαλλικού εκδοτικού οίκου ή εμφάνιζε ορισμένους τίτλους ως μη διαθέσιμους. Μάλιστα το πλήκτρο για τις προπαραγγελίες στην ιστοσελίδα της είχε προσωρινά απενεργοποιηθεί.

Ζήτημα και με τη Disney

Προβλήματα με την Amazon φαίνεται να αντιμετωπίζει όμως και η Disney. Oρισμένα προϊόντα του κολοσσού της ψυχαγωγίας, όπως η δεύτερη ταινία Captain America που αναμένεται προσεχώς να κυκλοφορήσει σε βίντεο, δεν ήταν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Amazon για προπαραγγελία σε DVD και Blu-ray στις ΗΠΑ.

Πάντως, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Amazon δεν άφησε αναπάντητη την ανοιχτή επιστολή των αμερικανών συγγραφέων. Σε δική της ανοιχτή επιστολή υποστηρίζει ότι η λογοτεχνία πρέπει να γίνει φθηνότερη, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ανταγωνισμό με πολλά άλλα μέσα, όπως τα παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα, την τηλεόραση, τις ταινίες, το Facebook, τα μπλογκς και τις ιστοσελίδες δωρεάν ενημέρωσης. Εκτός αυτού, η Amazon εφιστά στην επιστολή της την προσοχή σε υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους με χαμηλότερες τιμές της τάξης των 9,99 δολαρίων για τα Ε-Books θα πωλούνται πολύ περισσότερα βιβλία από ό,τι θα πωλούνταν, για παράδειγμα, με μια τιμή των 14,99 δολαρίων. Έτσι, οι χαμηλότερες τιμές σε συνδυασμό με τις αυξημένες πωλήσεις θα απέβαιναν τελικά προς όφελος τόσο των συγγραφέων όσο και των εκδοτικών οίκων, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της Amazon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ