Γιατί τα Goody's “κατάπιαν” τα McDonald's

Γιατί τα Goody's “κατάπιαν” τα McDonald's
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το μυστήριο γύρω από την αλυσίδα McDonald's η οποία βλέπει τα καταστήματά της στην Ελλάδα να βάζουν λουκέτο, το ένα μετά το άλλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes.

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία δείχνουν ότι η αλυσίδα των McDonald's είναι μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση αφού τα καταστήματά της να εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ελλάδα όπου είναι η μοναδική χώρα στην οποία η εταιρεία αναγκάζεται να κλείσει τα καταστήματά της, το ένα μετά το άλλο. Λύση στο μυστήριο προσπαθεί να δώσει το περιοδικό Forbes.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που το περιοδικό ασχολείται με μια ακόμη "αμερικανική ήττα" όπως την αποκαλεί. Η πρώτη φορά αφορούσε το θέμα με τα Starbucks το οποίο έχει αναρτήσει το fpress σε παλαιότερη δημοσίευση του. Αν θέλετε να το θυμηθείτε πατήστε ΕΔΩ.

Ο λόγος λοιπόν για τον οποίο τα "ελληνικά" McDoland's οδηγούνται στην πτώχευση δεν είναι άλλος από τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από την εγχώρια αλυσίδα των Goody's. Το θέμα έχει επιμεληθεί ο αρθρογράφος Πάνος Μουρδουκούτας ο οποίος εξηγεί σε μια ξεχωριστή ανάλυσή του την επιτυχία των Goody's και πώς αυτά κατάφεραν να νικήσουν τον τεράστιο κολοσσό των McDonald's.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αρθρογράφο, η μεγάλη επιτυχία των Goody's έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που βασίστηκε στο μοντέλο franchise των McDonald's, φρόντισε να δώσει ένα πιο τοπικό μενού προσφέροντας πέρα από τα burgers και τις τηγανιτές πατάτες, μια σειρά από μεσογειακά προϊόντα.

«Τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί στην ιστορία. Η McDonald's κλείνει το ένα κατάστημα στην Ελλάδα μετά το άλλο, έχοντας μόλις δύο εστιατόρια στην Αθήνα», αναφέρει ο ίδιος.

Σε δημοσίευμά της η Forbes εξηγεί ότι όταν τα McDonald's αποφάσισαν να αντιγράψουν τα Goody's προσθέτοντάς και αυτά στο μενού τους ένα πιο μεσογειακό στυλ ήταν πολύ αργά και καταλήγει λέγοντας ότι:

«Παρόλα αυτά, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Το μοντέλο των McDonald's με το στάνταρ μενού, δεν δουλεύει σε χώρες που έχουν ισχυρή δική τους κουζίνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ