Διεκδικείστε έως 700.000€ για να στήσετε την δική σας επιχείρηση

Διεκδικείστε έως 700.000€ για να στήσετε την δική σας επιχείρηση
Την δυνατότητα διεκδίκησης έως και 700.000 ευρώ δίνει το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας», καθώς ανακοίνωσε και φέτος την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα βράβευσης για το έτος 2014.

Aπευθύνεται τόσο σε έμπειρους όσο και σε νέους επιχειρηματίες στη Ελλάδα, των οποίων τα επιχειρηματικά σχέδια χαρακτηρίζονται από καινοτομία, προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομική πειθαρχία και βιωσιμότητα. Κάθε χρόνο, ένας έως πέντε νικητές θα βραβεύονται με τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας: χρηματοδότηση, υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση από έναν πολύπειρο σύμβουλο επιχειρήσεων-μέντορα. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που θα δοθεί στους νικητές του Βραβείου θα είναι περίπου 700.000 ευρώ, μετά και την πολύτιμη συνεισφορά νέων υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξή της προς το Βραβείο για τα επόμενα πέντε έτη.


Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει ανθρώπους με αξιόλογες ιδέες. Η επιχειρηματικότητα είναι η ψυχή της οικονομικής ανάπτυξης - είτε εν καιρώ ακμάζουσας οικονομίας είτε κατά τη διάρκεια ύφεσης. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και στη ποιότητα του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός μας είναι να παροτρύνουμε την συμμετοχή και να εμπνεύσουμε την ελπίδα τόσο σε έμπειρους επιχειρηματίες, όσο και σε νέους επιχειρηματίες που αναζητούν υποστήριξη στο πρώτο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.


Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν:
• άτομα που έχουν μία επιχειρηματική ιδέα, ακόμη και αν δε διαθέτουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία,
• ομάδες προσώπων, ακόμη και αν δεν έχουν συστήσει εμπορική εταιρεία, και
• υφιστάμενες ιδιωτικές -μη εισηγμένες- εταιρείες οι οποίες είναι σε θέση να αποδείξουν ότι διαθέτουν καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα που δεν απορρέει ευθέως από τη βασική τους δραστηριότητα και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από ιδίους πόρους.


Προϋπόθεση της βράβευσης είναι οι διαγωνιζόμενοι να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι ίδιοι και η εταιρεία που θα εκπροσωπήσουν θα δραστηριοποιηθούν με έδρα την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, απαιτείται τα βασικά στελέχη της νέας επιχείρησης (όχι υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι) να εργάζονται στην Ελλάδα.


Χρηματοδότηση και καθοδήγηση
Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας θεσμοθετήθηκε το 2012 και σήμανε την έναρξη ενός ετήσιου κύκλου βράβευσης της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας. Κάθε χρόνο η επιτροπή θα παρέχει έως και πέντε βραβεία σε νέες ιδέες οι οποίες θα επιδείξουν τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το βραβείο θα προσφέρει στους νικητές του διαγωνισμού εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ξεκινήσουν:
-Συμβουλές για ένα εύρος υποστηρικτικών υπηρεσιών, την παροχή μέντορα μαζί με χρηματοδότηση απλών διαδικασιών χωρίς τόκους, χρεώσεις και πολυπλοκότητα.
-Το βραβείο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, έτσι ώστε είτε είστε ιδιώτης χωρίς εμπειρία αλλά με μια νέα μεγάλη επιχειρηματική ιδέα, είτε έχετε μια ήδη καθιερωμένη επιχείρηση με μια καινούργια φιλοσοφία, να μπορείτε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό.
-Προϋπόθεση αποτελεί τα έσοδα και οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα να έχουν βάση την Ελλάδα.
Οι Μέντορες θα είναι έμπειρα επαγγελματικά στελέχη από εταιρίες του Ομίλου Libra. Κάθε μέντορας θα διατεθεί ανάλογα με τη σχετική εμπειρία του στον συγκεκριμένο τομέα και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Οι νικητές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη από τις εξειδικευμένες ομάδες του Ομίλου Libra για τουλάχιστον 12 μήνες:
- Νομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη σύσταση νέων εταιρειών
-Λογιστικά
-Πληροφορική και τηλεπικοινωνίες
-Επικοινωνίες (branding, marketing, CRM, διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, κείμενα, κλπ)
-Τέλος, και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, προσωρινός χώρος γραφείων μπορεί να διατεθεί στους νικητές.

Πώς λειτουργεί
Η αίτηση για το βραβείο δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή: όλα γίνονται on-line μέσω του δικτυακού τόπου, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείτε και, στη συνέχεια, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της προσωπικής σας αίτησης όσες φορές θέλετε, προσθέτοντας περισσότερες πληροφορίες και βελτιώνοντας την αίτησή σας μέχρι να είστε έτοιμοι να υποβάλετε τη συμμετοχή σας.
Κάθε συμμετέχων πρέπει να υποβάλλει τις νέες επιχειρηματικές προτάσεις του με την ίδια μορφή και με αυστηρή χρήση ενός μέγιστου αριθμού λέξεων. Η εφαρμογή φιλοξενεί ένα περιορισμένο αριθμό συνημμένων υποστηρικτικών εγγράφων (φωτογραφίες, διαγράμματα, λογιστικά φύλλα κλπ).
Η διαδικτυακή περιοχή που θα φιλοξενεί την αίτησή σας είναι ασφαλής και οι λεπτομέρειες του επιχειρηματικού σας σχεδίου δεν θα μοιραστούν σε κανένα τρίτο πρόσωπο. Ακόμα κι αν φτάσετε στον τελικό κατάλογο των φιναλίστ, κανένα στοιχείο της επιχειρηματικής σας ιδέας δεν θα δημοσιευθεί χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή σας.

Σημαντικές ημερομηνίες
Η υποβολή των αιτήσεων λήγει την 1η Μαρτίου 2014. Η ανακοίνωση των επικρατέστερων αιτήσεων θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο στην ιστοσελίδα μας. Η ανακοίνωση των νικητών, (μία έως πέντε νικήτριες αιτήσεις) θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014. Οι νικήτριες αιτήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση από €100.000 έως και €700.000, ανάλογα με το σύνολο των νικητών που θα ανακηρυχθούν. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα προσφερθεί στους νικητές περιλαμβάνει συμβουλευτικά νομικές, λογιστικές και υπηρεσίες επικοινωνιών και πληροφορικής. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, ο Όμιλος Libra ο οποίος διαχειρίζεται το βραβείο εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, θα αναθέσει έναν μέντορα ο οποίος θα καθοδηγήσει κάθε νικητή κατά τη διάρκεια υλοποίησης της νέας επιχειρηματικής του δραστηριότητας.


Οι περσινοί νικητές:
Το 2013, που ήταν η χρονιά έναρξης του Βραβείου, περισσότερα από 800 άτομα δήλωσαν συμμετοχή ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 295 επιχειρηματικά σχέδια.Όλοι οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2013 έχουν θέσει πλέον τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε πλήρη ανάπτυξη, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία άνω των 250 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
• Stella Mare, μία επιχείρηση επεξεργασίας θαλασσινών που στοχεύει τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις εξαγωγές,
• Casa Parlante, ένα «ζωντανό μουσείο» που αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα,
• Different & Different, μία ακαδημία μαγειρικής τέχνης και επιχείρηση catering,
• «rabt», μία εφαρμογή mobile video για smartphones και tablets.
Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται ως το τέλος του πρώτου χρόνου λειτουργίας τους να επιτύχουν συνολικά κύκλο εργασιών που θα υπερβαίνει το 1,7 εκατομμύριο ευρώ. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποστηριχθεί από έμπειρους συμβούλους-μέντορες από τον όμιλο Libra, καθώς και από μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων που προσέφεραν αφιλοκερδώς σημαντική στήριξη, τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και στους τομείς ανθρώπινου δυναμικού και μάρκετινγκ.
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται πλέον δεκτές για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2014 μέσω της ιστοσελίδας του Βραβείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenicaward.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ