Α. Ζερβός: Ετσι θα πωληθεί η ΔΕΗ- Τι είπε για ΡΑΕ, Αλουμίνιον

Α. Ζερβός: Ετσι θα πωληθεί η ΔΕΗ- Τι είπε για ΡΑΕ, Αλουμίνιον
Τον τρόπο με τον οποίο θα «σπάσει» και θα πωληθεί η ΔΕΗ, ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ με θέμα «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του Λιγνίτη».

Ο κ. Ζερβός δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι η ΡΑΕ παρέτεινε πλήθος στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, εξαίρεσε αυθαίρετα μονάδες της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις για τη διασφάλιση ισχύος, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν για τις μονάδες φυσικού αερίου με κόστος για την Επιχείρηση που εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα είναι σκανδαλώδης καθώς υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αδικεί την εταιρεία ενώ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έχει αποφασισθεί η κατάθεση σχετικής προσφυγής στις Αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η διαδικασία πώλησης της ΔΕΗ

Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η Πολιτεία, σε συμφωνία με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ισχύοντος δημοσιονομικού προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη, επέλεξε ως τον βέλτιστο τρόπο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ως εξής:

-Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως τα μέσα του 2014,

- Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού, της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ως το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η «Μικρή ΔΕΗ» θα περιλαμβάνει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Η «Μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Επίσης, θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε λιγνίτη, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Συνεπώς, τόσο το παραγωγικό μίγμα όσο και η πελατειακή βάση της «Μικρής ΔΕΗ», θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.

- Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -μέσω της διάθεσης του 17% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή- ως το τέλος του 2015 ή το πρώτο τρίμηνο του 2016 το αργότερο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ