Οι περιπέτειες ενός Ελληνα κροίσου

Οι περιπέτειες ενός Ελληνα κροίσου
Όποιοι πιστεύουν πως η οικονομική κρίση δεν αγγίζει τους πλουσίου πλανώνται πλάνην οικτράν.

Παράδειγμα ο πρώην πιο πλούσιος Έλληνας του κόσμου, ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης περιουσία 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος τον τελευταίο χρόνο είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέφτοντας έτσι στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων Ελλήνων του κόσμου πίσω από τον Σπύρο Λάτση ο οποίος έχει περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Νικολάου στα "παραπολιτικά" οι κατηγορίες των Ιταλικών οικονομικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις του ομίλου Glencore, που φθάνουν το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ και στον οποίο ο κ. Μυστακίδης κατέχει το 6% των μετοχών, αλλά και τα επεισόδια που είχε ο όμιλος στη Ζάμπια στα μέσα του 2012 με τις απεργίες των 1500 εργαζομένων, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στον κ. Μυστακίδη και στους υπόλοιπους μετόχους της Glencore οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές ρεκόρ των 6,6 δισ. ευρώ που εμφάνισε ο όμιλος το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ο «πόλεμος»
Αξιοσημείωτο είναι πως η Glencore ξεκίνησε «πόλεμο» με τους εργαζομένους στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής το περασμένο καλοκαίρι, όταν απέλυσε 200 εργάτες ύστερα από κινητοποιήσεις των υπαλλήλων που ζητούσαν καλύτερες αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Από εκεί η Glencore αντλεί το μεγαλύτερο μέρος χρωμίου. Ο «πόλεμος» αυτός με τους εργαζόμενους αλλά και το γεγονός πως ο όμιλος ανακοίνωσε τη μείωση κατά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια της αξίας των ορυχείων που απέκτησε από την Xstrata ήταν οι δυο κύριες αιτίες των ζημιών που κατεγράφησαν ακόμη και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Η Glencore ήταν μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, όσοι δραστηριοποιούνται στις διεθνείς χρηματαγορές γνωρίζουν πως ο όμιλος αυτός έχει παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που στη μητρική εταρεία ξεπερνά τα 2.800 άτομα και σε επίπεδο θυγατρικών και ομίλου τα 53.000.
Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, και έχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Στο LSE
Ο 51χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO).
Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, γεγονός στο οποίο βοήθησε αρκετά βέβαια πως είχε μάθει και μιλούσε έξι γλώσσες!
Η προσωπικότητά του και το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίοι τον πήραν για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993.

Διαχειριστής
Το 1994 η μεγάλη ευκαιρία για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη παρουσιάστηκε όταν μαζί με άλλους μετόχους αγόρασε το 6% της Glencore.
Έκτοτε, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Η θέση του εδραιώθηκε στον όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc. Ο ίδιος διατηρεί μεν το προφίλ ενός πολίτη του κόσμου, αλλά δηλώνει Έλληνας. Καίτοι αποφεύγει να μιλάει στα ΜΜΕ και το να βρει κανείς έστω και μια φωτογραφία του μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Ο κ. Μυστακίδης, Τέλης για τους φίλους, δηλώνει πως, παρότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ακόμα ελληνικά.


Λατρεύει την ταχύτητα

Φυσικά η Ελλάδα, εκτός από χώρα καταγωγής του κ. Μυστακίδη είναι και μια χώρα όπου προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον ομίλων όπως της Glencore. Αυτό φυσικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται να δούμε τον κ. Μυστακίδη να έρχεται να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν πάντως φαντάζει μακρινό, αφού ο ίδιος μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.
Τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του τα στοιχεία που μπορεί κανείς να αλιεύσει στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ ξεχωρίζει η αναφορά του ονόματος Telis Mistakidis από εξειδικευμένες ιστοσελίδες σπορ πολυτελών αυτοκινήτων, γεγονός που αποκαλύπτει το πάθος για ταχύτητα που ενδεχομένως έχει ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ