Στη Βουλή και επίσημα το Μέγαρο Μποδοσάκη - Θα στεγάσει υπηρεσίες της από το νέο έτος

Στη Βουλή και επίσημα το Μέγαρο Μποδοσάκη - Θα στεγάσει υπηρεσίες της από το νέο έτος

Στα 51 έτη δράσης του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει χορηγήσει περισσότερες από 2.600 υποτροφίες

Η Βουλή των Ελλήνων ανακοινώνει ότι η ανταγωνιστική διαγωνιστική διαδικασία επιλογής μισθωτή για το εμβληματικό Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αναδεικνύοντας τη δική της πρόταση ως επικρατέστερη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από την 01.01.2024 το Μέγαρο Μποδοσάκη επί της Λ. Αμαλίας και Σουρή, στην περιοχή του Συντάγματος, θα μισθώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να συγκεντρωθούν σε αυτό σημαντικές υπηρεσίες της που σήμερα στεγάζονται σε διάφορα κτήρια της περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ τα έσοδα της μίσθωσης θα κατευθύνονται στην επίτευξη των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο οποίο και ανήκει το ακίνητο.

Στα 51 έτη δράσης του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει χορηγήσει περισσότερες από 2.600 υποτροφίες και έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές για την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Στις εμβληματικές δωρεές του ανήκουν το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, η δωρεά του κτηρίου όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς και η ανέγερση του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ μόνο το 2022 περισσότεροι από 423.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από τις δωρεές και τα προγράμματά του.

Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 αποτελεί ιστορικό κτήριο της Αθήνας. Φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ την περίοδο 2005-2006 ανακαινίστηκε ριζικά. Αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ. Το κτήριο διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς τον Εθνικό Κήπο, αλλά και προς τα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της πόλης: τον Λυκαβηττό, το Κοινοβούλιο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και την Ακρόπολη.

Η επιλογή της Βουλής από το ΔΣ του Ιδρύματος

Η Βουλή των Ελλήνων επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Μποδοσάκη ως ο νέος μισθωτής του Μεγάρου ΜποδοσάκηΜε ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 2,8 εκατ. ευρώ,.

Το εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στον αριθμό 20, στη συμβολή με την οδό Σουρή, και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1949 και 1958 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της Eurobank, η οποία έως τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη μετεγκατάστασή της σε νέα γραφεία. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 12.820 τετραγωνικά μέτρα και, σύμφωνα με πηγές του ιδρύματος, εύλογης αξίας της τάξεως των 72,5 εκατ. ευρώ.

Το ετήσιο τίμημα που κατέβαλλε η Eurobank κινείτο στα επίπεδα άνω των 4 εκατ. και έτσι η τράπεζα, με την έλευση της λήξης της σύμβασης ενοικίασης στα τέλη του 2023, φέρεται να ζήτησε μείωση του μισθώματος. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από το ίδρυμα, το οποίο αμέσως ξεκίνησε διαδικασία για την εύρεση νέου μισθωτή, με στόχο μάλιστα αυτός να αρχίσει να καταβάλλει μισθώματα από τον Ιανουάριο του 2024 και το ετήσιο αντάλλαγμα να μην είναι μικρότερο από αυτό που κατέβαλλε η τράπεζα.

Ωστόσο, παρά το αρχικό προφορικό ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και κάποιων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών δεν εμφανίστηκαν. Αντιθέτως η Βουλή των Ελλήνων, που είχε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ίδρυμα από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, κατόπιν αξιολόγησης των ωφελειών που θα έχει από τη μετεγκατάσταση στο Μέγαρο Μποδοσάκη γραφείων και υπηρεσιών της που βρίσκονται επί του παρόντος διασκορπισμένα σε άλλα κτίρια πέριξ του Συντάγματος, υπέβαλε πρόταση στα επίπεδα των 2,7-2,8 εκατ. ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ