Θεσσαλονίκη: Στις 16 Νοεμβρίου το master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα

  Θεσσαλονίκη: Στις 16 Νοεμβρίου το master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα

Έχουν ξεχωρίσει 40 project πρώτης προτεραιότητας που αφορούν 8 δράσεις, 16 έργα και άλλες 16 μελέτες 

 

«Έργα εθνικού επιπέδου», που θα λύσουν το θέμα των συλλεκτών υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης, τα έργα της διευθέτησης και οριοθέτησης του ρέματος του Δενδροποτάμου, της περιφερειακής τάφρου της Θεσσαλονίκης και του Ανθεμούντα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κοτσώνης διευκρίνισε ότι το υπουργείο έχει ως αρμοδιότητα μεγάλα έργα εθνικού επιπέδου, παρόλα αυτά υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους τόσο συμβουλευτικά όσο και με συγκεκριμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «το υπουργείο διαπίστωσε ότι υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μια δραστηριότητα αντιπλημμυρικών έργων που ήταν αποσπασματική, χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό» και έτσι αποφασίστηκε ότι «για μια συνολική θωράκιση της περιοχής έπρεπε να προηγηθούν τα μεγάλα έργα, δηλαδή έπρεπε να κατασκευαστούν οι συλλέκτες και πάνω εκεί να “ κουμπώνουν” τα άλλα έργα».

Διευκρίνισε δε, ότι οι μελέτες των τριών έργων που αφορούν τους μεγάλους συλλεκτήρες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 7 με 8 εκατομμύρια, ενώ η κατασκευή τους θα ξεπεράσει τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.


Ο κ. Κοτσώνης γνωστοποίησε ακόμη ότι η σημαντικότερη μελέτη που ολοκληρώθηκε είναι το master plan αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί στις 16 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Αυτή η μελέτη θα είναι ο οδηγός των έργων, με βάση τον οποίο θα δουλεύονται όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, ιεραρχημένα και κοστολογημένα στην επόμενη δεκαετία. Κατά συνέπεια, ο καθένας θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει», είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι στο master plan έχουν ξεχωρίσει 40 project πρώτης προτεραιότητας που αφορούν 8 δράσεις, 16 έργα και άλλες 16 μελέτες.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου σημείωσε ότι δημοπρατήθηκε ένα μεγάλο πακέτο έργων που συμβασιοποιήθηκαν ή εκτελούνται, όπως για παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης της Καλαμαριάς, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων της Λαχαναγοράς, τα έργα διευθέτησης ρεμάτων στην περιοχή του Ωραιοκάστρου κ.ά. Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία να εντρυφήσουν στην εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτικής πΠροστασίας πρόσφατα, ενώ υπενθύμισε ότι για την περίπτωση που υπάρχει σοβαρό ζήτημα και το διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας υπάρχει η δυνατότητα να τηρηθεί η διαδικασία των εκτάκτων αναγκών ώστε να παρακάμπτονται κάποια χρονοβόρα ζητήματα, που απαιτεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ