Νησιά «παγιδευμένα» στην ελληνική γραφειοκρατία

Ο απίστευτος κυκεώνας που απαιτείται για την αγορά τους στην Ελλάδα αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους και τους οδηγεί σε άλλες χώρες - Χρειάζονται περισσότερες από 30 άδειες για την απόκτηση «μικρών παραδείσων»

Νησιά «παγιδευμένα» στην ελληνική γραφειοκρατία

Ένα ιδιωτικό νησί αποτελεί το απόλυτο σύμβολο του στάτους για κάθε δισεκατομμυριούχο που σέβεται τον εαυτό του. Είναι όμως και η νέα hot τάση στον τουρισμό της πολυτέλειας. Εκείνοι που έχουν πια βαρεθεί τις σουίτες των πεντάστερων ξενοδοχείων, που θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από όλους και από όλα, πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια τη βραδιά, για να νιώσουν σαν σύγχρονοι Ροβινσώνες Κρούσοι. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η παγκόσμια αγορά των ιδιωτικών νησιών «ζεσταίνεται» τελευταία. Από το Κονέκτικατ και τις Μπαχάμες έως τις Βαλεαρίδες, αγοραστές πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν το δικό τους εξωτικό παράδεισο.

 

Της Κορίνας Σαμάρκου

Μόνο τα ιδιωτικά νησιά της Ελλάδας παραμένουν ακόμα στα αζήτητα, κόντρα στις προσπάθειες των ξένων μεσιτικών γραφείων να τα διαφημίσουν σε πλούσιους αγοραστές και επίδοξους επενδυτές του εξωτερικού. Οι κατά καιρούς πληροφορίες ότι γνωστά ονόματα όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, η Αντζελίνα Τζολί, ο Μπραντ Πιτ και ο Τζόνι Ντεπ απέκτησαν τη δική τους λωρίδα γης στα νερά του Αιγαίου αποδεικνύονται fake news, αφού οι περισσότερες από 30 άδειες που απαιτούνται για την απόκτηση ενός ιδιωτικού νησιού στην Ελλάδα καταφέρνουν να αποθαρρύνουν ακόμα και τους πιο αποφασισμένους.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, Γερμανοί βουλευτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει μερικά ακατοίκητα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της. Και το καλοκαίρι του 2015, ο διεθνής κτηματομεσιτικός οίκος Knight Frank προέβλεπε ότι πολλά ελληνικά νησιά θα ξεπουλιούνταν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν τις ευκαιρίες που αφήνει πίσω της η κρίση. Πραγματικά, καμιά 20αριά ιδιωτικά νησιά διαφημίζονται τα τελευταία χρόνια σε ιστοσελίδες εξειδικευμένων μεσιτικών γραφείων, όπως τα Vladi Private Islands και PrivateIslandsOnline.com. Όμως ανάμεσα στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που έχουν προχωρήσει είναι εκείνες της Οξιάς από τον εμίρη του Κατάρ (αν και τα σχέδια για τη μετατροπή αυτού του νησιού στο «Μονακό της Ελλάδας» ναυάγησαν), του Σκορπιού από τον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και των Πεταλιών της Παλόμα Πικάσο από την οικογένεια Δαυίδ.

Ο απίστευτος γραφειοκρατικός κυκεώνας που απαιτείται για να αποκτήσει κανείς ένα ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα, οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές σε πιο μακρινές θάλασσες, όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απλές και οι αγοραπωλησίες γίνονται «με το κλειδί στο χέρι». Όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου μια οικογένεια από το Λουξεμβούργο έδωσε 18 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το s’ Espalmador, των Βαλεαρίδων Νήσων. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του είχαν ξοδέψει κάτι παραπάνω από 250 ευρώ (σε σημερινά χρήματα) το 1932 για να αγοράσουν αυτό το νησάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ίμπιζα και τη Φορμεντέρα και προτιμάται από μέλη του διεθνούς jet set, όπως είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ ή η Πάρις Χίλτον. Ακόμα φθηνότερο είναι το Tavern Island, ανοικτά του Κονέκτικατ, που πρόσφατα πουλήθηκε αντί 7,85 εκατ. δολαρίων, μόλις δύο μήνες αφότου βγήκε στην αγορά. Αυτό το νησί, που έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε, είχε αγοραστεί το 1981 αντί 950.000 δολαρίων. Αλλά και για όσους έχουν πιο… εξωτικά γούστα, η Knight Frank μόλις έριξε στην αγορά το Little Pipe Cay, ένα νησί στις Μπαχάμες με τιμή εκκίνησης τα 85 εκατ. δολάρια.

Με κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα, ένας υποψήφιος αγοραστής μπορεί να κάνει δικό του το Δουλίχιο, ένα νησάκι του Ιονίου που μάλιστα αναφέρεται και από τον Όμηρο, ως ο τόπος καταγωγής των περισσότερων μνηστήρων της Πηνελόπης. Το νησί, που ανήκει στις Εχινάδες, μπορεί να φιλοξενήσει ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο, ιδιωτικές βίλες, μαρίνα σκαφών ή απλά μια εκπληκτική ιδιωτική κατοικία, αναφέρει το PrivateIslandsOnline.com.

Ακόμα φθηνότερη είναι η τιμή εκκίνησης για τον Άγιο Θωμά, στα 15 εκατ. ευρώ. Αυτό το νησί, που ανήκει στα Διαπόρια του Σαρωνικού Κόλπου, απέχει μόλις μισή ώρα από τα Μέγαρα, και επομένως «αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ένα resort που θα απευθύνεται στην ελίτ της Ευρώπης», αναφέρει ένα από τα μεσιτικά γραφεία που το διαφημίζουν. Επιπλέον, διαθέτει ακλόνητους τίτλους ιδιοκτησίας που φτάνουν έως το 1874 και δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασική περιοχή, είναι η κρίσιμη πληροφορία την οποία προσθέτει η Vladi Private Islands.

Η ελληνική αγορά των ιδιωτικών νησιών προσφέρει λύσεις και για εκείνους που θέλουν να διαθέσουν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. Το νησί Στρογγυλό, κοντά στην Πάτμο, διαθέτει μια πανέμορφη παραλία 110 μέτρων και πωλείται αντί 4,5 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες της Νήσου Σοφίας στο Ιόνιο έχουν κατεβάσει τις απαιτήσεις τους στα 4 εκατ. ευρώ, από 5,5 εκατ. που ζητούσαν πριν από τρία χρόνια, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση άδειας που θα προβλέπει την ανέγερση έξι κατοικιών των 80 τ.μ. η καθεμία. Όσο για το φθηνότερο από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, δεν είναι άλλο από τον Άγιο Αθανάσιο του Κορινθιακού Κόλπου, που πωλείται αντί 1,6 εκατ. ευρώ.

Το γραφείο Vladi Private Islands αναζητά επίσης αγοραστή για την Αγία Τριάδα, ένα νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Ερέτρια και έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και οι Beatles. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1960, τα «σκαθάρια» γοητεύτηκαν από το σχήμα κιθάρας του νησιού και σκέφτηκαν να το αγοράσουν, όμως η Αγία Τριάδα ουδέποτε άλλαξε χέρια. Σήμερα, η Vladi αποκαλύπτει την τιμή του νησιού αυτού μόνο σε όσους εκφράσουν σοβαρό ενδιαφέρον, όμως παλαιότερα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου την τοποθετούσαν κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.

Όσο για το ακριβότερο από τα ιδιωτικά νησιά της Ελλάδας, αυτό δεν είναι άλλο από τον Πάτροκλο, με τιμή εκκίνησης που λέγεται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Το νησί της Λαυρεωτικής διαφημίζεται μέχρι και σήμερα από την PrivateIslandsOnline.com, παρότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την αξιοποίησή του ναυάγησαν, με αποτέλεσμα οι σημερινοί ιδιοκτήτες του να προσφύγουν δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ