Βιοοικονομία: 17 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Βιοοικονομία: 17 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Για την ένταξη στην κυκλική οικονομία, οι Έλληνες αγρότες σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να σχηματίσουν clusters

Στις σημαντικές ευκαιρίες που εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν από τη βιοοικονομία, αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκος Μουσιόπουλος, τονίζοντας ότι ο τζίρος στην ΕΕ μπορεί γρήγορα να ανέλθει στα 2 τρισ. ευρώ (στα 20 τρισ. ευρώ του σημερινού ΑΕΠ της ΕΕ), αλλά και να δημιουργηθούν και 17 εκατ. θέσεις εργασίας.

Μιλώντας από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις και προσαρμογή", ο κ. Μουσιόπουλος αναφέρθηκε στα οφέλη της κυκλικής βιοοικονομίας, στις νέες επιχειρηματικές προσεγγίσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασίες, στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Μεταξύ άλλων, είπε, ότι με τις ορθές πρακτικές κυκλικής οικονομίας μπορούν, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα απόβλητα και να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τα παραδοσιακά λιπάσματα. Για την ένταξη στην κυκλική οικονομία, οι Έλληνες αγρότες σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να σχηματίσουν clusters, "κάτι απολύτως αναγκαίο για να λειτουργήσουν στον κύκλο της βιοοικονομίας, συνδεόμενοι και με επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων", όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ. Μουσιόπουλος, σημείωσε, ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα, να επιδοτήσει όλα τα παραγωγικά συστήματα που συγκρατούν τις εκπομπές άνθρακα και δεν απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τα αέρια του θερμοκηπίου.

Απο την πλευρά του, ο καθηγητής του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος (i-BEC), Γιώργος Ζαλίδης, στην ομιλία του κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών στην κλιματική αλλαγή, με την αξιοποίηση των δεδομένων παρατήρησης της γης.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αγρομετεωρολογική ζωνοποίηση για κάθε εδαφικό προϊόν, ώστε να αυτά να αποκτήσουν την απαραίτητη αγροδιατροφική αξία, ενώ έκανε εκτενή αναφορά σε εφαρμογές γεωργίας, που αφορούν τις μειωμένες εισροές.

Παράλληλα, ο κ. Ζαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη σύμπραξης της καινοτομίας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ τόνισε ότι το πιστοποιητικό Αgro 2.1 μπορεί να λειτουργήσει σαν μπράντα για τα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, καθώς η ολοκληρωμένη διαχείριση στη γεωργική παραγωγή, που πιστοποιείται με το Agro 2, συμπληρώνεται με την επίσημη βεβαίωση ότι εφαρμόζεται και γεωργία μειωμένων εισροών. Ανέφερε δε, ότι "οι απίστευτα πολλοί δορυφόροι εξυπηρετούν για την ανάλυση φασματικών δεδομένων για τη γεωργία, δεδομένα που μπορούν να παρέχουν εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες για τη γεωργία" και σημείωσε ότι οι Έλληνες παραγωγοί, μόνο μέσα από clusters καινοτομίας θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη γεωργία ακριβείας.