Ποιος ελληνικός όμιλος επενδύει 35 εκατ. στην Ελλάδα

Ποιος ελληνικός όμιλος επενδύει 35 εκατ. στην Ελλάδα
Επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα ο όμιλος Τυράς των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Παράλληλα, προχωρεί σε διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση, προκειμένου να επιτύχει οικονομίες κλίμακας και να περιορίσει τα λειτουργικό του κόστος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου κ. Δημήτρης Σαράντης "με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις 35 εκατ. Ευρώ που θα αφορούν την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τον τομέα των logistics και την διεύρυνση των ψυκτικών χώρων".

Από την άλλη πλευρά ο όμιλος με την σημερινή του διάρθρωση αλλάζει ριζικά και οι εταιρείες Τυράς ΑΕ, Όλυμπος ΑΕ και Ροδόπη ΑΕ, συγχωνεύονται στη νέα εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ και οι εταιρείες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα είναι θυγατρικές της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ.

Εν τω μεταξύ, η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων εφέτος συρρικνώθηκε σημαντικά, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία κι όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κ. Μιχάλης Σαράντης "οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από το 2015".

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων στον τομέα των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 12% ενώ στη λεγόμενη μικρή αγορά πιθανόν να έχουν φτάσει ακόμη και το 20%.

Ο όμιλος στην διάρκεια του 2016 θα έχει, όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σαράντης, συνολική αύξηση πωλήσεων περίπου 2%, μόνο που αυτή θα προέλθει αποκλειστικά από τις ξένες αγορές.

Ειδικότερα για το 2016 προβλέπει ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα διαμορφωθούν περί τα 310 εκατ. ευρώ και το ebitda θα εμφανίσει μείωση κατά περίπου 10%, δηλαδή θα διαμορφωθεί περί τα 40 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος οι πωλήσεις του εξωτερικού -συμπεριλαμβάνονται οι εξαγωγές και οι πωλήσεις δύο θυγατρικών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ το 2015 και οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς στα 190 εκατ. ευρώ.

Το 2015 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 303,1 εκατ. ευρώ -και τα κέρδη μετά από φόρους στα 15,4 εκατ. ευρώ - έναντι 294,3 εκατ. ευρώ το 2014.
Ο όμιλός απασχολεί 1.080 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ