Γιατί αποχωρεί η COSCO από τον διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο

Γιατί αποχωρεί η COSCO από τον διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο
Χωρίς τη συμμετοχή των Κινέζων αναμένεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υποβολή προσφορών για την παραχώρηση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2016.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την παραχώρηση για 50 έτη με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού σταθμού, ενώ δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να περιλάβει και δραστηριότητες μεταποίησης.

Ωστόσο, το φαβορί του διαγωνισμού η κινεζική Cosco, δεν θα υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Σχετικά με τηναπόφαση αυτή της κινεζικής εταιρείας έχουν λάβει γνώση τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ που διενεργεί τον σχετικό διαγωνισμό καθώς η Cosco είχε ζητήσει την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, με την ενσωμάτωση επιπλέον ακινήτων της περιοχής που κατέχει ο ΟΣΕ.

Πρόκειται για ακίνητα συνολικής έκτασης 1.450 στρεμμάτων, η πλειονότητα των οποίων καλύπτεται από σιδηροδρομικές γραμμές. Καθώς όμως το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί, η κινεζική εταιρεία αναμένεται, όπως και το 2010, να μην υποβάλει προσφορά. Στην περίπτωση που η Cosco παραμείνει εκτός διαγωνισμού, ο μόνος ενδιαφερόμενος για τα 588 στρέμματα του Θριασίου Πεδίου είναι η ETBA ΒΙ.ΠΕ., σε συνεργασία με τον όμιλο της Goldair με αρκετούς να χαρακτηρίζουν προβληματική και αυτήν τη συμμετοχή.