Συμφωνία Ρωσίας, Ιταλίας, Ελλάδας για το φυσικό αέριο

Συμφωνία Ρωσίας, Ιταλίας, Ελλάδας για το φυσικό αέριο
Μνημόνιο συνεργασίας για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υπέγραψαν σήμερα η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η ρωσική Gazprom.  

Την ελληνική εταιρεία αερίου εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος, ενώ για την Gazprom έδωσε το παρών ο ισχυρός άνδρας Αλεξέι Μίλερ, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Έντισον, Μαρκ Μπεναγιούν.

Πριν τις υπογραφές, προηγήθηκε συνάντηση του κ.Μίλερ με την υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Φεντερίκα Γκουίντι, ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom, «Η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην... Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το Έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon».

Κιτσάκος: Ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ.Κιτσάκος δήλωσε ότι «Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ.Μίλερ σημείωσε ότι «η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Τέλος, ο κ.Μπεναγιούν δήλωσε για λογαριασμό της Edison ότι «η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας, καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας-Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ