Θα βάλουν «χαράτσι» στα φωτοβολταϊκά;

Θα βάλουν «χαράτσι» στα φωτοβολταϊκά;
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες που εγκατέστησαν στις στέγες, στις ταράτσες και στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχοντας να αντιμετωπίσει «τρύπα» ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, σκέφτεται σοβαρά να επιβάλλει έκτακτη εισφορά. Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι εταιρείες του κλάδου καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα πέσει στο ναδίρ.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του οποίου πληρώνονται όσοι έχουν κάνει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, παρουσιάζει διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες (σ.σ μικρότερο είναι το πρόβλημα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά) και η «μαύρη τρύπα» να επεκτείνεται καθώς δίδονται συνεχώς και νέες επιδοτήσεις.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αναζητεί πόρους. Μεταξύ των λύσεων τις οποίες διερευνά είναι:

• Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν ήδη επενδύσει και εισπράττουν εισόδημα από φωτοβολταϊκά (έστω και στα χαρτιά)

• Το «πάγωμα» της έκδοσης νέων αδειών

• Η μείωση στην τιμή διάθεσης της κιλοβατώρας. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου, ισχύουν ήδη χαμηλότερες τιμές για όσους προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Ωστόσο, είναι ορατό το ενδεχόμενο η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Εκπρόσωποι του συνδέσμου των εταιρειών του κλάδου, συναντήθηκε προ ημερών με τον αρμόδιο υφυπουργό. Του ζήτησαν να μην προχωρήσει στην επιβολή εισπρακτικών μέτρων καθώς μεταξύ άλλων, υπάρχει και το ζήτημα της εξυπηρέτησης των δανείων. Τα περισσότερα συστήματα έχουν εγκατασταθεί με τραπεζική χρηματοδότηση και το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι πληρωμές εδώ και μήνες, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Είναι αυτονόητο, ότι η φημολογία των ημερών, έχει κυριολεκτικά «παγώσει» την αγορά. Όλοι περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις για να γνωρίζουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην επένδυση.