Ρίσκο ή ευκαιρία η Ελλάδα;

Ρίσκο ή ευκαιρία η Ελλάδα;
Κινδύνους στην ομαλή συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης του νομοθετικού έργου που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις διαπιστώνουν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι επιφυλακτικότεροι μεταξύ των ξένων επενδυτικών οίκων.

Και αυτό διότι διερωτώνται κατά πόσον είναι δυνατόν να προχωρήσουν μεγάλες κινήσεις στις οποίες έχει εκδηλωθεί αντίθεση από υποψηφίους που υπερψηφίστηκαν ευρέως. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ για τις οποίες όλοι οι υποψήφιοι -ακόμα και αυτοί που καταψηφίστηκαν στις αυτοδιοικητικές- έχουν διατυπώσει ενστάσεις για το μοντέλο που υιοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση.

GOLDMAN SACHS.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs λίγα 24ωρα μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών σε ενημερωτικό της δελτίο για την Ευρώπη προέβλεψε πως το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι λιγότερο θετικό για τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Θεωρεί, μάλιστα, πως το σενάριο των εθνικών εκλογών στα τέλη του έτους ή νωρίς το 2015 είναι ολοζώντανο και διατυπώνει την εκτίμηση πως είναι πιθανό σε τρεις έως 6 μήνες από τώρα οι τιμές των κρατικών ομολόγων αλλά και των ελληνικών μετοχών να περιέλθουν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα σημερινά.

UBS.

Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS είχε μάλιστα προειδοποιήσει ήδη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών ότι ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει το ενδεχόμενο να ενσκήψει αβεβαιότητα για την ελληνική αγορά. Στο ίδιο μοτίβο κύκλοι της αμερικανικής Bank of America Merrill Lynch από το City του Λονδίνου αναφέρουν πως η προοπτική εθνικών εκλογών το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ενισχυμένη και αυτό μεταφράζεται σε παρατεταμένη αβεβαιότητα. Άλλωστε και η Nomura, που έχει χαρακτηρίσει «φιλικό προς τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα», θεωρεί ως ένα βαθμό εστία ανησυχίας το χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό εκτιμούν και άλλοι ξένοι οίκοι με εξαίρεση την JP Morgan, που έχει δηλώσει ευθέως ότι θα αντιμετωπίζει κάθε υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας που θα οφείλεται σε πολιτικές εξελίξεις ως αγοραστική ευκαιρία για είσοδο σε φθηνότερα επίπεδα. Και αυτό επειδή θεωρεί πως η πραγματική οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται. «Το κατά πόσο ο αμερικανικός οίκος απλώς περιφρουρεί τις θέσεις του θέλοντας να προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον ή αν είναι εκατό τοις εκατό γνήσια παραμένει άγνωστο» σχολιάζει σκωπτικά Έλληνας χρηματιστής. Πάντως οι μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές εμφανίζονται εφησυχασμένες τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών. Ένα ενδεχόμενο το οποίο απεύχονται πάντοτε οι συμμετέχοντες στις αγορές εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που συνεπάγεται και της επακόλουθης προεκλογικής αδράνειας των κρατικών μηχανισμών ειδικά στην Ελλάδα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι στην αγορά θα διατηρηθεί θετικό κλίμα εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αίρουν το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εθνικών εκλογών. Το ίδιο λένε και από την Εθνική Χρηματιστηριακή: ότι δηλαδή, το πολιτικό ρίσκο αποφεύγεται για τους επόμενους έξι μήνες. Προσθέτουν όμως πως η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει πιο γρήγορες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Η IBG, ή Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος επικεντρώνεται στο άθροισμα των ποσοστών των συγκυβερνώντων κομμάτων και επισημάνει πως αφού αυτό βρίσκεται άνω του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατά 4,3% δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Από την πλευρά της η Eurobank Χρηματιστηριακή αποφύγει να διατυπώσει προβλέψεις αλλά αποδίδει τις πιέσεις που προηγήθηκαν των εκλογών στις κλιμακούμενες, τότε, ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο.

ΑΝΑΜΟΝΗ.

Έλληνες και ξένοι αναλυτές πάντως αναμένουν και τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης αναφορικά με τον ανασχηματισμό αλλά και την στάση της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα. Ξέρουν ότι ο ανασχηματισμός οδηγεί αναντίρρητα σε καθυστερήσεις όπως και ότι επίπονες μεταρρυθμίσεις καθίσταται δυσκολότερο να νομοθετηθούν.
Στον αντίποδα, αισιοδοξία προκαλούν ως ένα βαθμό οι διαρροές από τις Βρυξέλες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω Reuters και Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι πιστωτές ενδέχεται να είναι πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα, κατά τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που θα αρχίσουν το Φθινόπωρο. Την ίδια ώρα όμως, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως επειδή «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα γύρω από την εκλογή Προέδρου, την Άνοιξη δημιουργείται αβεβαιότητα που ενδέχεται να πλήξει τις εισερχόμενες στην Ελλάδα επενδύσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg όμως οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. θορυβημένοι από τα αποτελέσματα και στις δικές τους χώρες θα επιδιώξουν την διαμόρφωση συναίνεσης για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλη την Ευρωζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ