Η μάχη του …Navarino για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Η μάχη του …Navarino για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
H μάχη για την εξασφάλιση του χρυσού "φιλέτου" που λέγεται Αστέρας Βουλιαγμένης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, οι διεκδικητές είναι σε θέσεις μάχης ενώ η έκβαση της μάχης, θα φανεί πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Ποιος θα επικρατήσει; 

Της Έφης Καραγεώργου.

Το χρυσό φιλέτο της ελληνικής ξενοδοχείας και ένα από τα πλέον περιζήτητα παγκοσμίως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον από τρία επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα:

Του Έλληνα εφοπλιστή Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου -στην εφοπλιστική οικογένεια του οποίου ανήκει η πολυτελής μονάδα Κόστα Ναβαρίνο, που έδωσε νέο αέρα στον ελληνικό τουρισμό, προσελκύοντας τα πιο γνωστά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ-, του Fund του Κατάρ και του τουρκικού ομίλου Dogus (συνεργάζεται ήδη με τη LamdaDevelopment στη Μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκει την απόκτηση κι άλλων τουριστικών λιμένων) και του οποίου ηγείται ο κ.. Φερίτ Σαχένκ.

Ο διαγωνισμός θα αναδείξει τον πλειοδότη, ο οποίος θα αποκτήσει την έκταση που η αξία της είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστη. Σύμφωνα με κύκλους της κτηματαγοράς το τίμημα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα της χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, που διαμορφώνεται πέριξ των 270 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιείται από κοινού από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα (στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης) και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, που θα αναδείξει τον προσωρινό πλειοδότη.

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΤΕ από τα 13 σχήματα που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, δεσμευτικές προσφορές στη δεύτερη φάση αναμένεται να καταθέσουν 4 με 5.

Το συγκρότημα που εκτείνεται σε έκταση 308 στρεμμάτων στη χερσόνησο του Λαιμού , στην περιοχή Μικρό Καβούρι, και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπάνγκαλοους και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, όπως και το ξενοδοχείο Αφροδίτη που παραμένει κλειστό.

Το πακέτο εκμετάλλευσης περιλαμβάνει εκτός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, την Μαρίνα Βουλιαγμένης, που πέρασε πρόσφατα στην Αστήρ Παλλάς, καθώς και παραλία με ακτογραμμή 2.100 μέτρων, και την παραλία του Αστέρα (με 1.600 μέτρα ακτογραμμή). Και ακόμα όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα, είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (bungalows) είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες. Στην περίπτωση όπου κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τμ. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.

Το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» θα κατεδαφιστεί και στη θέση του – έκταση 60 στρεμμάτων- θα οικοδομηθούν πολυτελείς κατοικίες εμβαδού 21.000 τ.μ.

Από το διαγωνισμό θα αναδειχθεί προσωρινός πλειοδότης, αφού για να οριστικοποιηθεί η πώληση, θα πρέπει ο επενδυτής να καταθέσει τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης , τα οποία θα πρέπει εγκριθούν με ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην επένδυση χωρίς προσκόμματα. Αφού εκδοθεί το ΕΣΧΑΔΑ θα καταβληθεί και το τίμημα.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκει σε ποσοστό 85,35% στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και το υπόλοιπο στο Δημόσιο το οποίο κατέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη».
Από το σύνολο της έκτασης, τα 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, τα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ (είναι η έκταση του ΕΟΤ) και 45 στρέμματα είναι η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Βουλιαγμένης, που στο τέλος του 2012 μισθώθηκε από την Αστήρ Παλάς για 40 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ