FTX: Eπιδιώκει να ανακτήσει περισσότερα από 240 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά του Embed

  FTX: Eπιδιώκει να ανακτήσει περισσότερα από 240 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά του Embed

Η FTX έχασε δισεκατομμύρια σε χρήματα πελατών ενώ ενίσχυε τις δικές της ριψοκίνδυνες επενδύσεις 

Το χρεοκοπημένο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX επιδιώκει να ανακτήσει περισσότερα από 240 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών Embed, υποστηρίζοντας ότι πρώην μέλη του FTX δεν έκαναν έρευνα πριν αγοράσουν την ουσιαστικά άχρηστη πλατφόρμα λογισμικού.


Η FTX υπέβαλε τρεις αγωγές αργά την Τετάρτη στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ με στόχο πρώην στελέχη της FTX, συμπεριλαμβανομένου του κατηγορούμενου ιδρυτή Sam Bankman-Fried, στελεχών της Embed συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή Michael Giles και μετόχων της Embed. Η FTX ισχυρίστηκε ότι ο Bankman-Fried και άλλοι εμπιστευτικοί της FTX υπεξαιρούσαν κεφάλαια της εταιρείας για να αποκτήσουν μερίδια στην Embed ως μέρος της συναλλαγής.

Η FTX έκλεισε με την εξαγορά Embed μόλις έξι εβδομάδες πριν το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης πτωχεύσει τον Νοέμβριο. Η FTX έχασε δισεκατομμύρια σε χρήματα πελατών ενώ ενίσχυε τις δικές της ριψοκίνδυνες επενδύσεις, ενέργειες που ο σημερινός διευθύνων σύμβουλός της Τζον Ρέι αποκάλεσε «παλιομοδίτικη υπεξαίρεση».


Η νέα διοίκηση της FTX επιδιώκει να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει τους πελάτες από την κατάθεση πτώχευσης. Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στους οφειλέτες να ανακτούν πληρωμές που έγιναν υπό ορισμένες συνθήκες λίγο πριν από την κατάθεση πτώχευσης και να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή άλλων πιστωτών.

Η FTX προσπάθησε πρόσφατα να πουλήσει το Embed, αλλά η μεγαλύτερη προσφορά προήλθε από τον Giles, ο οποίος πρόσφερε μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η δημοπρασία της FTX "δεν αφήνει καμία αμφιβολία" ότι τα 220 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε για την απόκτηση του Embed ήταν "άγρια διογκωμένα σε σχέση με την εύλογη αξία της εταιρείας, την οποία ο Giles γνώριζε καλά", έγραψε η FTX στην αγωγή της.

Η FTX σκόπευε να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της Embed για να προσθέσει συναλλαγές μετοχών στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων της, αλλά το λογισμικό της Embed ήταν «ουσιαστικά άχρηστο», ανέφεραν οι αγωγές. Η FTX δεν πραγματοποίησε σχεδόν καμία έρευνα για το Embed και "έθεσε προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι όλων των άλλων", πρόσθεσαν.

Οι γνώστες του Embed εξεπλάγησαν που η FTX πλήρωσε τόσα πολλά για την εταιρεία μετά από μια συνάντηση με τον Giles, περιγράφοντας την προσέγγιση της FTX στη δέουσα επιμέλεια με ένα emoji καουμπόη στα εσωτερικά μηνύματα.

Ως μέρος της αγοράς, η FTX κατέβαλε επίσης στους υπαλλήλους της Embed 70 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους διακράτησης. Τα περισσότερα από αυτά πήγαν στον Giles, ο οποίος αργότερα ανησύχησε πώς να εξηγήσει το μπόνους των 55 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλους μετόχους της Embed, σύμφωνα με τις αγωγές.

Η FTX επιδιώκει να ανακτήσει 236,8 εκατομμύρια δολάρια από την Giles και την Embed, και 6,9 εκατομμύρια δολάρια από τους μετόχους μειοψηφίας της Embed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ