Eurobasket 2022: Μεγάλη νίκη της Εθνικής επί της «οικοδέσποινας» Ιταλίας με 85-81

Eurobasket 2022: Μεγάλη νίκη της Εθνικής επί της «οικοδέσποινας» Ιταλίας με 85-81

Με εξαιρετικούς τους Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ, η Ελλάδα έφτασε στη δεύτερη νίκη της και «φλερτάρει» με την πρώτη θέση του ομίλου της.

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που διεξήχθη στην “Μεντιολάνουμ Φόρουμ”, η Ελλάδα κατάφερε να επικρατήσει της “οικοδέσποινας” Ιταλίας με 85-81. Εξαιρετικός για άλλο ένα ματς ο ηγέτης της ομάδας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ στο πλευρό του στάθηκε με πολλές αξιώσεις ο Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Η “γαλανόλευκη” άρχισε με ένα γρήγορο 4-0 σερί δια χειρός Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι Ιταλοί από τη μεριά τους βρήκαν λύσεις στην αρχή μέσω των Πολονάρα και Φοντέκιο. Η Εθνική ομάδα ξεκίνησε να “πυροβολάει” και πίσω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων με τους Ντόρσεϊ και Γιάννη Αντετοκούνμπο (12-7, 5′). Ο νυν γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς ευστόχησε σε ακόμα ένα τρίποντο λίγο αργότερα και έδωσε “αέρα” 9 πόντων διαφοράς στη “γαλανόλευκη” (16-7, 7′). Παρά το γεγονός πως η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε το “πάνω χέρι” στο πρώτο δεκάλεπτο, η “Σκουάντρα Ατζούρα” μείωσε αισθητά με πρωτεργάτες της τους Μανιόν και Πολονάρα. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προηγείται με 6 πόντους διαφορά (23-17).

Στην αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου, η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτσέκο μείωσε στους τρεις πόντους (23-20) με τρίποντο του Ρίτσι, ωστόσο η Ελλάδα απάντησε με τρίποντο του Σλούκα. Στο 13′, ο Καλάθης δημιούργησε και ο Αγραβάνης “εκτέλεσε” από το τρίποντο, ανεβάζοντας ξανά τη διαφορά στους 9 πόντους (31-22). Ο “Greak Freak” με μια ωραία ενέργεια “εκτόξευσε” για πρώτη φορά σήμερα τη διαφορά σε διψήφια μεγέθη (35-25, 14′). Οι “οικοδεσπότες” αντέδρασαν στη συνέχεια και με πρωταγωνιστές τους Μέλι και Ντατόμε κατάφεραν να μειώσουν ξανά στους 5 πόντους (39-34, 17′). Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη “γαλανόλευκη” να βελτιώνει κάποια πράγματα στην άμυνά της και έτσι να έχει το προβάδισμα των 7 πόντων (47-40).

Η Ελλάδα ξεκίνησε το ίδιο δυναμικά και στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, ανεβάζοντας ξανά τη διαφορά στους 10 πόντους σύντομα (50-40). Το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη παρά το γεγονός πως δεν ήταν αρκετά εύστοχο, είχε “σφίξει” καλά την άμυνά του. Ο Φοντέκιο με σουτ τριών πόντων στο 26′, κατάφερε να μειώσει ξανά τη διαφορά σε μονοψήφια μεγέθη (59-51) και λίγο αργότερα, ο Πολονάρα έδωσε το δικαίωμα στη “Σκουάντρα Ατζούρα” να πλησιάσει στους 5 πόντους (59-55, 27′). Η “γαλανόλευκη” όμως είχε τις απαντήσεις και με πρωτεργάτη της τον Αγραβάνη, πήρε και πάλι προβάδισμα… ασφαλείας. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +14 (71-57) για τους Έλληνες διεθνείς.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με επιθετική “αφλογιστία” και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα όμως είχε “σφίξει” την άμυνά της και κατάφερε να ανεβάσει τη διαφορά στους 15 πόντους (75-60, 36′) με τρίποντο του Αγραβάνη. Οι Ιταλοί απάντησαν άμεσα με τον Τονούτ, ο οποίος με ένα εύστοχο τρίποντο και μια ατομική ενέργεια, κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στους 11 πόντους (76-65, 36′). Η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτσέκο έριξε τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους με πρωταγωνιστές τους Σπίσου και Φοντέκιο (78-70, 37′), ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Δημήτρης Ιτούδης λίγο πριν το φινάλε. Ο Φοντέκιο κατάφερε να μειώσει τη διαφορά μόλις στους τέσσερις πόντους περίπου δυο λεπτά πριν τη λήξη με τρεις εύστοχες βολές (81-77, 39′). Ο Ντόρσεϊ έδωσε τη λύση με σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, ωστόσο ο Φοντέκιο ήταν ασταμάτητος. Η “γαλανόλευκη” είχε την ευκαιρία να “καθαρίσει” τη νίκη, ωστόσο ο Καλάθης αστόχησε σε σουτ τριών πόντων. Οι Ιταλοί επιχείρησαν να στείλουν το ματς στην παράταση με τις προσπάθειες των Τονούτ και Φοντέκιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι η “γαλανόλευκη” πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα ματς για τον τρίτο όμιλο του Eurobasket.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ