Αυτοψία του Γ. Γεωργαντά στις πληγείσες αγροτικές περιοχές της Ξάνθης

 Αυτοψία του Γ. Γεωργαντά στις πληγείσες αγροτικές περιοχές της Ξάνθης

Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον δήμο Τοπείρου τις κοινότητες Θαλασσιάς, Όλβιου και Κρεμαστής, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτι

 

Την στήριξη της κυβέρνησης προς όλους τους αγρότες της Ξάνθης που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από την προχθεσινή θεομηνία, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη σημερινή έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε σε περιοχές του δήμου Τοπείρου, ανατολικά της Ξάνθης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός, «η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική. Αυτή ήταν η εικόνα που μού μετέφερε ο ΕΛΓΑ. Η παρουσία μου εδώ, σήμερα, συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών».

«Να θυμίσω», συνέχισε ο κ. Γεωργαντάς, «ότι για τις περυσινές ζημιές έχουν καταβληθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ, και από αυτά, τα ανταποδοτικά είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, αλλά και πόσο ισχυρή είναι η συμπαράσταση της Πολιτείας σε αυτό που βιώνουν οι αγρότες μας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σήμερα στους αγρότες που αυτές τις ημέρες ταλαιπωρούνται και βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους και μέσα από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς θα δουλέψουμε όλοι για την γρήγορη αποζημίωσή τους».

Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον δήμο Τοπείρου τις κοινότητες Θαλασσιάς, Όλβιου και Κρεμαστής, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη, το δήμαρχο Τοπείρου και τον περιφερειακό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης.

Οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί στις ανατολικές αγροτικές εκτάσεις της Ξάνθης υπολογίζεται περίπου στα 45.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως καλαμπόκι, ηλίανθο και ακτινίδια. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς αγρότες - καλλιεργητές και να κάνει επί τόπου αυτοψία, διαπιστώνοντας και ο ίδιος την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργημένων εκτάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ