Εκδήλωση κατά των γυναικοκτονιών στο Σύνταγμα

Εκδήλωση κατά των γυναικοκτονιών στο Σύνταγμα

Γυναίκες και άνδρες παρευρέθηκαν στο Σύνταγμα την Παρασκευή το βράδυ για να δηλώσουν τη παρουσία τους και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. 

Στη διαμαρτυρία «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών» που απαρτίζεται από 18 γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν αρκετοί πολίτες για να τονίσουν πως απαιτείται συλλογική δράση και νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα το τελευταίο έτος.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα για το 2021 μετρά 17 δολοφονίες γυναικών. Τα ονόματα και τις συνθήκες της δολοφονίας κάθε μιας από αυτές ανέγνωσαν οι ηθοποιοί Λουκία Πιτσιόλα και Λεωνίδας Κακούρης, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Παρούσες στην διαμαρτυρία ήταν επίσης η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, θύμα γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο φέτος το καλοκαίρι, όπως και η μητέρα της Ερατούς, θύμα γυναικοκτονίας στη Λέσβο το 2019 ενώ επιστολή υποστήριξης της διοργάνωσης απέστειλαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δολοφονήθηκε στη Ρόδο το 2018. Η μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς μάλιστα, σε δηλώσεις της μπροστά στη Βουλή ζήτησε «τα ισόβια να είναι ισόβια και να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, συγκεντρώθηκαν νέοι με πλακάτ πάνω στα οποία ήταν γραμμένα τα νούμερα 1 έως 17 καθώς και λίγες κουβέντες για κάθε θύμα.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας της πρωτοβουλίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει αγόρια νταήδες και κορίτσια θύματα, προσφερόμενους δολοφόνους και δολοφονημένες του αύριο, που εθίζονται από νωρίς στα αχαλίνωτα ένστικτα έμφυλης βίας, με τη συνεχή, σεξιστική προβολή του εγκλήματος και πληθώρας τηλεσκουπιδιών, υποτιθέμενων παιχνιδιών διασκέδασης».

Στο προσκήνιο επομένως δεν τίθεται η ενημέρωση για την προστασία των νέων κοριτσιών αλλά η σωστή διαπαιδαγώγηση των αγοριών και η προβολή υγειών προτύπων που δεν θα αποτελούν απειλή για κανέναν συνάνθρωπο ούτως ώστε να κλείσει ο φαύλος κύκλος του συγκεκριμένου φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ