Πύρινος εφιάλτης σε Βαρυμπόμπη , Αδάμες - Kαίγονται σπίτια - Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό

Πύρινος εφιάλτης σε Βαρυμπόμπη , Αδάμες -  Kαίγονται σπίτια - Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό

Έξι ατομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 251 - Σε εφημερία  τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς - Σε κίνδυνο η ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής  - Εκτός λειτουργίας κύκλωματα  υπερυψηλής τάσης  

Upd Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν "ζώνη" και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Για τις πυρκαγιές θα γίνει έκτακτη ενημέρωση στις 9 απόψε από τον κ. Χαρδαλιά.

Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στους Θρακομακεδόνες. Μέσω του 112 οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης και του Ολυμπιακού Χωριού. Πηγές από την πυροσβεστική σημειώνουν ότι σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα μέτωπα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν

Έξι ατομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 251. Σε εφημερία τεθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς. Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα και οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

«Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα».

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι - Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Οδός.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μετέβηο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται σε Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν τώρα προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.

Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.

Ταυτόχρονα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα πριν από λίγο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.Το μήνυμα αναφέρει:«Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Σύστημα ηλεκτροδότησης

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα κοντά στο ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα 400 kV που τροφοδοτούν την Αττική. Αυτό προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο, έχουν εκδηλωθεί από το μεσημέρι λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται.

Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.

Φωτιά στην Καστανιά Λακωνίας

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ένα εναέριο μέσο έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.
Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ