Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα Μέγαρα - Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα Μέγαρα - Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Η εντολή εκκένωσης δόθηκε από την Πυροσβεστική που τονίζει ότι πρόκειται για οργανωμένη απομάκρυνση

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (19/5), στον Σχίνο Κορινθίας, με την «πύρινη λαίλαπα» να έχει περάσει στα Μέγαρα Αττικής και την Πυροσβεστική να έχει δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.

Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα στη φωτιά στα Γεράνεια Όρη

Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγα λεπτά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Σχεδόν 300 πυροσβέστες, με 86 οχήματα και με την υποστήριξη εθελοντών και μεγάλου αριθμού εναέριων μέσων έχουν ριχτεί στη μάχη, ενώ οικισμοί της ευρύτερης περιοχής έχουν εκκενωθεί με τους κατοίκους να έχουν συγκεντρωθεί στα Μέγαρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης τόνισε ότι οι επίγειες δυνάμεις όλο το βράδυ προσπάθησαν να μειώσουν την ταχύτητα και την πορεία του πύρινου μετώπου ώστε να μην φτάσει στα Μέγαρα. Πρόσθεσε πως μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιο ανάγλυφο σε τέτοιες συνθήκες ποτέ δεν έχει σβηστεί σε τρεις μέρες, και πως το πρώτο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να την οριοθετήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ