Μυρτώ: Στο ΣτΕ η μητέρα της - Διεκδικεί αποζημίωση 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Μυρτώ: Στο ΣτΕ η μητέρα της - Διεκδικεί αποζημίωση 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Η μητέρα της Μυρτούς, η οποία σήμερα είναι 24χρονων, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την καταβολή ύψους 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την παράνομη είσοδο στη χώρα του δράστη.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί η μητέρα της Μυρτούς, του κοριτσιού που το 2012, σε ηλικία 15 χρονών, κακοποιήθηκε στην Πάρο από έναν νεαρό Πακιστανό, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό της, που σήμερα - παρά τις πολύχρονες θεραπείες και διαδοχικές εγχειρήσεις την έχει καταστήσει τετραπληγική.

Η μητέρα της Μυρτούς, η οποία σήμερα είναι 24χρονων, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την καταβολή ύψους 200.οοο ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την παράνομη είσοδο στη χώρα του καταδισθέντος δράστης του εγκλήματος που συγκλόνισε τη χώρα, καθώς επίσης και την καταβολή μηνιαίας διατροφής για την κάλυψη των μηνιαίως εξόδων νοσηλείας, ύψους 2.997, 81 ευρώ.

Τέλος, η μητέρα και η μεγαλύτερη αδελφή του θύματος ζητούν ως αποζημίωση επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Το μήνυμα της μητέρας της Μυρτούς

"Θα είμαι η φωνή σου στο Συμβούλιο Επικράτειας. Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ό,τι σου συνέβη", έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Μαρία Κοτρώτσου, η οποία δήλωσε πως θα είναι παρούσα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά τη σημερινή διαδικασία.

"Μυρτώ μου !
αύριο στις Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 10:00πμ θα είμαι η φωνή σου στο συμβούλιο επικράτειας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 47-49
Μια φωνή που η Πολιτεία κωφευει και αποποιείται την ευθύνη της για ότι σου συνέβη. Καλώ όλους όσους σε αγαπούν, να δώσουν το παρόν!
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το ΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και αν η ΜΥΡΤΩ ανοίξει το δρόμο και σε άλλους θα σκέφτομαι ότι ο Θεός έχει λόγο που επιτρέπει να γίνονται κάποια πράγματα.,,,,", έγραψε στην ανάρτηση της η μητέρα της 24χρονης.

Τι ζητά η πλευρά της Μυρτoύς

Ο δικαστικός αγώνας για την καταβολή αποζημίωσης ξεκίνησε το 2017, όταν η οικογένεια της Μυρτώς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην αγωγή υποστήριζε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέλθει παράνομα στη χώρα ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μυρτώς και πως θα έπρεπε όχι μόνο να τον έχει συλλάβει, αλλά να τον έχει επαναπροωθήσει στην πατρίδα του, το Πακιστάν.


Τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψαν την αγωγή με το σκεπτικό ότι οι όποιες παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος, "δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο".

Μετά την απόρριψη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η μητέρα της Μυρτώς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο θύτης δεν ήταν σεσημασμένος "δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών".

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ