Σήμερα η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων - Πέτσας: 25 εκατ. δόσεις ως τον Ιούνιο

Σήμερα η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων - Πέτσας: 25 εκατ. δόσεις ως τον Ιούνιο

Περίπου 3 εκατ. δόσεις εμβολίων από διαφορετικές φαρμακοβιομηχανίες θα παραλάβει στο πρώτο τρίμηνο η χώρα μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού.

Σημερα η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, «όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι με βάση το σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Όσοι ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό, λαμβάνοντας και τη δεύτερη δόση, θα λαμβάνουν και σχετικό πιστοποιητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ