Ως τα μεσάνυχτα η λειτουργία περιπτέρων, μίνι μάρκετ

Τρεις θάνατοι και 286 νέα κρούσματα σήμερα - Στον χορό των μέτρων και τα Τρίκαλα

Ως τα μεσάνυχτα η λειτουργία περιπτέρων, μίνι μάρκετ

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Για το διάστημα έως και τις 4 Οκτωβρίου όλα τα καταστήματα λιανικής (περίπτερα, μίνι μάρκετ, κτλ) θα παραμένουν κλειστά από τα μεσάνυχτα έως και τις 5 το πρωί. Από το μέτρο εξαιρούνται φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων.Το μέτρο ισχύει τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που έχουν τεθεί σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Στόχος είναι να αποθαρρυνθούν η κατανάλωση αλκοόλ και η συγκέντρωση σε πλατείες μετά το κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ τα μεσάνυχτα.

Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίγουν στις 5 το πρωί, αντί στις 7 που ίσχυε ως σήμερα.

Άλλα μέτρα, όπως η καθολική χρήση μάσκας ή η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Eχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είχε δηλώσει νωρίτερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Ν. Χαρδαλιάς.

Μέτρα και στα Τρίκαλα

Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από το Σάββατο 26-09-2020 και ώρα 06.00 έως Σάββατο 10-10-2020 και ώρα 06.00.

Τρεις θάνατοι - 286 κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 286 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ