Στο τραπέζι επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό – Τι ισχύει στο Δημόσιο

Στο τραπέζι επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό – Τι ισχύει στο Δημόσιο

Νέα μέτρα έως το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενόψει της ολοκλήρωσης της περιόδου των διακοπών.

Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων που αναμένεται να κορυφωθεί στο προσεχές διάστημα προκαλεί ανησυχίες για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και οποιαδήποτε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα θέσει τις δύο περιοχές σε κατάσταση συναγερμού.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το αν θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για το ποιοι κλάδοι θα μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Στο τραπέζι βρίσκονται και επιπλέον μέτρα όπως:

Η διεξαγωγή στοχευμένων τεστ σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Η εφαρμογή τοπικών lockdown καθώς και η λήψη μέτρων ανάλογων με εκείνων που λήφθησαν στον Πόρο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στον δημόσιο τομέα και σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για υπαλλήλους και πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με φυσική παρουσία. Για το ωράριο εργασίας, παρέχεται η δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου». Η ίδια εγκύκλιος επεκτείνει για έως και τις 31 Αυγούστου την τηλεργασία για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ