Πότε ανοίγουν σχολεία, κομμωτήρια, μπαρ και εστιατόρια

Πότε ανοίγουν σχολεία, κομμωτήρια, μπαρ και εστιατόρια

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων εντείνει τις συζητήσεις για τον τρόπο επιστροφής σε μια ομαλότερη καθημερινότητα

Απανωτές είναι οι συζητήσεις στην κυβέρνηση για τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα, έναν μήνα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και σαράντα ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων -με την εξαίρεση των 150 κρουσμάτων στο Κρανίδι που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί η περιοχή σε 14ήμερη καραντίνα- εντείνει τις συζητήσεις για τον τρόπο επιστροφής σε μια ομαλότερη καθημερινότητα, η οποία όμως θα εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και κανόνες.

Για τα σχολεία το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για επανεκκίνηση, πιθανόν από τις 11 Μαϊου, των μαθημάτων στη Γ΄Λυκείου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού.

Τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου καθώς και τα κομμωτήρια σχεδιάζεται να ανοίξουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαϊου με περιορισμούς αντίστοιχους με εκείνους που έχουν επιβληθεί για τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ιταλία όπου επαναλειτουργούν τα μικρά καταστήματα αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τον χώρο της εστίασης εξετάζεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, ενώ τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Τι υποστήριξε ο Γεραπετρίτης

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ.

«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα», είπε ο υπουργός. Σε πρώτη φάση ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο. Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού. «Η 3η λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη

Δηλώσεις Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως στη νέα πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. Ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Για όλα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων. Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα». Στο σημείο αυτό επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής (συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,... ). Επίσης, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

«Όλ' αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα», τόνισε «ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ