Παράνομη η αναστολή του βρετανικού Κοινοβουλίου

Παράνομη η αναστολή του βρετανικού Κοινοβουλίου

Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι ο πρωθυπουργός Johnson ενήργησε παράνομα με την αναστολή του κοινοβουλίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παράνομα όταν ενημέρωσε την Βασίλισσα Ελισάβετ για την αναστολή του κοινοβουλίου μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την Brexit και ότι, ως εκ τούτου, είναι άκυρη

"Η απόφαση ήταν παράνομη επειδή είχε ως αποτέλεσμα να απογοητεύει ή να εμποδίζει την ικανότητα του κοινοβουλίου να εκτελεί τις συνταγματικές της λειτουργίες χωρίς εύλογη αιτιολόγηση", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέντα Χάλε.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη από τους 11 δικαστές.

"Είναι στην αρμοδιότητα του κοινοβουλίου, και ιδίως του προέδρου του να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια", ανέφερε η πρόεδρος.

Το Κοινοβούλιο είχε αναστείλει τις εργασίες του από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου με έγκριση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ενεργώντας σύμφωνα με τις συμβουλές του πρωθυπουργού, όπως απαιτεί το σύνταγμα της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου έκανε γνωστό πως οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου θα επαναληφθούν αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες, ανοίγοντας τον δρόμο για κατάθεση και συζήτηση ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν νέο κλείσιμο της Βουλής. Ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σχολίασε πως η απόφαση του δικαστηρίου απέδειξε την περιφρόνηση του Μπόρις Τζόνσον προς τη δημοκρατία.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών και είχε δηλώσει πριν την έκδοση της απόφασης πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ