Ανείπωτη τραγωδία: Ολοένα και βαρύτερος ο τραγικός απολογισμός από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Ανείπωτη τραγωδία: Ολοένα και βαρύτερος ο τραγικός απολογισμός από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική

Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Ο αριθμός των θυμάτων είναι -επισήμως- 50 αλλά συνεχώς προστίθενται πληροφορίες για εύρεση ακόμη περισσότερων θυμάτων. Οι τραυματίες φτάνουν στους 156 -εκ των οποίων 11 σοβαρά- ενώ οι έρευνες στις περιοχές από όπου πέρασαν οι φλόγες συνεχίζονται καθώς υπάρχει αδευκρίνιστος αριθμός αγνοούμενων. Εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση τριήμερου εθνικού πένθους. 

Το τραγικότερο, μέχρι τώρα, γεγονός αφορά στον εντοπισμό 26 ανθρώπων οι οποίοι απανθρακώθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση 300 τμ η οποία απείχε ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε ότι έχουν βρεθεί οι σοροί 26 ανθρώπων (και μικρών παιδιών) σε σημείο της ακτής -και συγκεκριμένα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη, όπου προσπάθησαν να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα. Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Το video που ακολουθεί δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αποτυπώνει την καταστροφή από ψηλά.

H επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής: ώρα 10:00 το πρωί

Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις Αρχές στη μεγάλη πυρκαγιά της Αν. Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη. Είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι τραυματίες είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς 16 παιδιά - χωρίς να κινδυνεύει κανένας από αυτούς.

Λίγη ώρα αργότερα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε επισήμως στους 50. Μετά τις 2 το μεσημέρι, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για τον εντοπισμό τουλάχιστον 11 νεκρών -μεταξύ των οποίων και παιδιά- κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 60.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Ελληνίδες, Έλληνες.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες.Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία.Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά.Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή». Και στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε:«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος». Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία.Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές.Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί. Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενουςΝα μην θρηνήσουμε άλλες ζωές.Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση:Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.Στους διασώστες του ΕΚΑΒ.Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής». Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση:«Θέλω να δεσμευτώ, ότι:Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί.Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο.Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.

Διάσωση από τη θάλασσα

Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα. Δυστυχώς κατά την διάρκεια των ερευνών ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί. Πρόκειται γιατρεις γυναίκες και ένα παιδί ενώ έως και αυτή την στιγμή, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούνται δύο άτομα. Πρόκειται για επιβάτες ενός σκάφους στο οποίο αρχικά επιβιβάστηκαν 10 Δανοί τουρίστες από την παραλία της Ραφήνας όταν είδαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν. Κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν, συμφωνα με πληροφοριες επιβιβάστηκαν στην βάρκα τους και κάποια άλλα ατομα που εντόπισαν να κολυμπούν ανοικτά της Ραφήνας. Οι Δανοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Λιμενικού διασώθηκαν, ωστόσο αναζητούνται και άλλοι επιβατες του σκάφους. Εξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με τα δύο φουσκωτά του, ένα ταχύπλοο του λιμενικού, η φρεγάτα «Έλλη», ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και διαφορα παραπλέοντα σκάφη συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις έρευνες διάσωσης. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Η διεθνής βοήθεια

Ο επίτροπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Κύπρος και η Ισπανία κινητοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. «Μεγάλο "ευχαριστώ" στην Κύπρο και στην Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση ομάδων πυροσβεστών, διασωστών, πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», αναφέρει στο twitter o Kύπριος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ