Ο Άγιος Βασίλης στη χώρα με τη …φορομίχλη.Του Ηλία Χατζηγεωργίου

Ο Άγιος Βασίλης στη χώρα με τη …φορομίχλη.Του Ηλία Χατζηγεωργίου
Το 2014 θα είναι μια χρονιά που ο δικός μας Άγιος Βασίλης, ο ενήλικος, θα φέρει τα δικά του δώρα που θα είναι πολύ βαριά και δύσκολα για να σηκωθούν από τον κόσμο.

Του Ηλία Χατζηγεωργίου*

Δυστυχώς στην χώρα μας την ιδιότητα του συμπαθέστατου αυτού Αγίου, την έχει χαρίσει η τρόικα απλόχερα στον υπουργό οικονομικών, παρέα με όλο το επιτελείο του που έχει τον ρόλο των ταράνδων και του ελκήθρου, αλλά οδηγούν το όχημα μετά από άσχημο χωματόδρομο κα τα δώρα πουμοιράζουν είναι πολύ δυσβάστακτα!!!

Τα δώρα αυτά κρύβουν πολλούς φόρους για άλλη μια φορά.

Ένα δώρο αρχικά είναι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτου (ΕΝ.Φ.Ι.Α) που ψηφίστηκε μόλις προχθές και ουσιαστικά μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ που μας είχε φέρει υποτίθεται έκτακτα εδώ και 2 χρόνια ο παλιός Άγιος Βασίλης, ο Κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος. Το δώρο αυτό σαν extraδωράκι κρύβει μέσα του τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων που θα πληρωθεί από όλους όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 € και πάνω!.

Άλλο ένα μεγάλο πακέτο δώρων αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ κέρδους, και αν δεν έχουν κέρδος ή αυτό δεν καλύπτει τα τεκμήρια τους, θα πληρώσουν 26% φόρο επί του υποτιθέμενου τεκμηρίου εισοδήματος που έχουν , γιατί κάνουν το λάθος να είναι επαγγελματίες και να έχουν σπίτι και αυτοκίνητο!!!. Το πακέτο αυτό κρύβει μέσα του και τα τεράστια πρόστιμα που θα πληρώσουν για μη σταλμένο ΦΠΑ,ΦΠΥ, δήλωση… που ξεκινούν από 1000 € την παράβαση και μπορεί να φτάσουν και τα 10.000€ !!!. Το οποίο ποινολόγιο θα εφαρμόζεται από 01/01/2014.

Ακόμα εξακολουθούν να ισχύουν τα παλιά δώρα για τα πρόστιμα στην επιθεώρηση εργασίας για μη δηλωμένο υπάλληλο που είναι 10.500€, αλλά έρχεται και ένα νέο δωράκι αξίας 10.500€ πάλι για περίπτωση που ξεχάστηκε να περαστεί υπάλληλος στην ΑΠΔ του ΙΚΑ!.

Φυσικά μιας και λέμε για τα παλιά δώρα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ακόμα ξεχρεώνουμε παλιότερα ¨πακέτα¨ όπως είναι το ΦΑΠ του 2011, 2012, 2013 δόσεις χαρατσιού της ΔΕΗ, φόρο πολυτελείας, παλιές ρυθμίσεις από παλιότερους φόρους κ.λπ. κ.λ.π..

Ένα τελευταίο δωράκι που μας περιμένει είναι ότι οι οφειλές μας προς την εφορία δεν θα έχουν προσαυξήσεις αλλά τόκο, οποίος είναι 8,5% τον χρόνο, αλλά έχουν παρέα και ένα πρόστιμο 10% επί του ποσού τον 2ο μήνα οφειλής προς την εφορία, πρόστιμο το οποίο μεγαλώνει όσο οι μήνες περνούν.

Άμεση συνέπεια όλων αυτών των δώρων είναι ο πολλαπλασιασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι ποινικές διώξεις από το δημόσιο, οι δεσμεύσεις λογαριασμών και η γενικότερη τρομοκρατία του κράτους προς τους φορολογούμενους.

Το μοναδικό δώρο που θα ήθελαν όλοι από αυτόν τον Άγιο Βασίλη είναι να μας φέρει πίσω τον παλιό αυθεντικό Άγιο Βασίλη μήπως και μπορέσει και ανασάνει αυτός ο τόπος που πνίγεται από την φορομίχλη και όχι από την αιθαλομίχλη…

*O Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι φοροτεχνικός