Με τη βενζίνη στα ύψη, συμφέρει να αγοράσω υβριδικό;

Με τη βενζίνη στα ύψη, συμφέρει να αγοράσω υβριδικό;
Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, οι οδηγοί αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Το υβριδικό ΙΧ επανέρχεται στο προσκήνιο παρά το εξαιρετικά υψηλό κόστος απόκτησης.


Ο βασικός οικονομικός κανόνας ορίζει ότι όσο ανεβαίνει η τιμή της αμόλυβδης, τόσο ταχύτερα αποσβένεται η «επένδυση» που θα κάνει ο οδηγός σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Ακολουθεί η οικονομική σύγκριση ενός υβριδικού και ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Βέβαια, στη λήψη της οριστικής απόφασης, ο οδηγός θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τον περιβαλλοντικό παράγοντα. Μην ξεχνάμε ότι το υβριδικό ΙΧ εκπέμπει σαφώς λιγότερους ρύπους.
Για να καταλήξουμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα, συγκρίνουμε δύο αυτοκίνητα, ένα συμβατικό το οποίο καταναλώνει 9,5 λίτρα βενζίνης για να διανύσει απόσταση 100 χιλιομέτρων και ένα υβριδικό το οποίο καταναλώνει 4,5 λίτρα βενζίνης. Υποθέτουμε ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ο οδηγός θα διανύσει περίπου 15.000 χιλιόμετρα σε ετήσια βάση. Επίσης, το υβριδικό αυτοκίνητο απαλλάσσεται των τελών κυκλοφορίας (ενώ έχει και άδεια κυκλοφορίας στον δακτύλιο) σε αντίθεση με το συμβατικό το οποίο θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τέλη κυκλοφορίας από 220 έως 240 ευρώ τον χρόνο για κυβισμούς της τάξεως των 1400 και 1600 κυβικών εκατοστών.
Τι συμπέρασμα προκύπτει;

  • • Το ετήσιο κόστος συντήρησης του συμβατικού αυτοκινήτου, διαμορφώνεται στα 2660 ευρώ χωρίς τα service
  • • To ετήσιο κόστος συντήρησης του υβριδικού αυτοκινήτου πέφτει στα 1150 ευρώ χωρίς τα service. Επομένως, το υβριδικό αυτοκίνητο κοστίζει περί τα 1500 ευρώ τον χρόνο λιγότερα σε σχέση με το συμβατικό. Ο πίνακας συνοψίζει τα ευρήματα της οικονομικής σύγκρισης:
Το ετήσιο όφελος από τη χρήση υβριδικού ΙΧ
Υβριδικό Συμβατικό
Μέση κατανάλωση ανά 100 χλμ 4,5 λίτρα9,5 λίτρα
Κατανάλωση (σε ευρώ) ανά 15.000 χλμ 11502420
Τέλη κυκλοφορίας 0 ευρώ240
Ετήσιο κόστος χρήσης 1150 ευρώ2660 ευρώ


Αν συνηθίζετε να διανύετε περισσότερα χιλιόμετρα τον χρόνο, είναι προφανές ότι το ετήσιο οικονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα. Σε εσάς εναπόκειται το αν θα δώσετε τα 25-30.000 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά ενός υβριδικού ή αν θα περιοριστείτε σε κάτι πιο οικονομικό πλην όμως συμβατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ