Ουρές στα ΚΤΕΟ για να προλάβουν οι οδηγοί την προθεσμία -Τα πρόστιμα που τρέχουν από αύριο

Ουρές στα ΚΤΕΟ για να προλάβουν οι οδηγοί την προθεσμία -Τα πρόστιμα που τρέχουν από αύριο
Τρέχουν και δεν φτάνουν να προλάβουν οι αμελείς οδηγοί την πρώτη καταληκτική προθεσμία που λήγει αύριο. Έτσι σήμερα από το πρωί έχουν σχηματιστεί ουρές στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους οδηγούς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους: να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους αλλά και να τα περάσουν από ΚΤΕΟ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που –αθροιστικά- μπορεί να ξεπερνούν τα 400 ευρώ αλλά και «σκληρές» διοικητικές συνέπειες (αφαίρεση διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας κλπ).

Οι αμελείς οδηγοί μπορούν να ελέγξουν εάν το όχημά τους έχει περάσει από ΚΤΕΟ είτε αναζητώντας το έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου είτε καλώντας σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου. Εάν οι οδηγοί για τους οποίους η προθεσμία ελέγχου ολοκληρώνεται αύριο δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού με κάποιο ΚΤΕΟ και ως αποτέλεσμα δεν καταφέρουν να περάσουν το Ι.Χ. τους μέχρι και αύριο Τετάρτη, τότε θα «φάνε πρόστιμο» .

Δείτε αναλυτικά τα πρόστιματων ΚΤΕΟ

Μέχρι τώρα ίσχυε:

ΚαθυστέρησηΠρόστιμο
Έως 30 ημέρες16 ευρώ
Από 30 ημέρες έως 6 μήνες33 ευρώ
Άνω των έξι μηνών65 ευρώ


Από εδώ και στο εξής:

ΚαθυστέρησηΠρόστιμο
Έως 30 ημέρες16 ευρώ
Από 30 ημέρες έως 6 μήνες33 ευρώ
Άνω των έξι μηνών65 ευρώ συν 150ευρώ

Δηλαδή όσοι δεν προλάβουν την προθεσμίαθα επιβαρυνθούν με πρόστιμο καθυστέρησης 65 ευρώ, θαχρειαστεί να πληρώσουν 50 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ο τεχνικός έλεγχος και σε περίπτωσητροχαίου ελέγχου θα πληρώσουν άλλα 450ευρώ.

Βέβαια, αυτή τη φορά, η Πολιτεία έχει "κλείσει το μάτι” στους αμελείς οδηγούς, καθώς γλιτώνουν το πρόστιμο ύψους 150 ευρώ που βεβαιώνεται στην Εφορία, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο, εάν ο τεχνικός έλεγχος διενεργηθεί από το νέο έτος (µετά την 31-12-2015), τότε εκτός από τις παραπάνω τρεις "επιβαρύνσεις”, θα χρειαστεί να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ποιες είναι όμως οι προθεσμίες;

  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να σπεύσουν όσοι συμπλήρωσαν την 6μηνη καθυστέρηση έως τις 30 Ιουνίου του 2014 (σ.σ δηλαδή η προθεσμία αφορά πρακτικά σε όσους θα έπρεπε να έχουν περάσει τα οχήματά τους από το ΚΤΕΟ μέχρι το τέλος του 2013)
  • Έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να πάνε όσοι έχασαν το 6μηνο μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του 2014 και
  • Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να ανταποκριθούν όσοι έχασαν ή θα χάσουν το 6μηνο από τις αρχές του 2015 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Τα ανασφάλιστα

Ο κύβος ερρίφθη για τα ανασφάλιστα οχήματα. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζουν ήδη το σχέδιο της απόφασης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει αποσταλεί ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων σε όλους τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων μέσα στον Οκτώβριο. Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν, θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΔΕ (σ.σ περιλαμβάνει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια οχήματα που εμφανίζονται να κυκλοφορούν με πινακίδες και ως εκ τούτου να έχουν την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας) με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών η οποία και εμπεριέχει όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.

Από τη στιγμή που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο, ο οδηγός θα έχει χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών προκειμένου είτε να δώσει εξηγήσεις (π.χ θα μπορεί να αποδείξει ότι έχει ασφαλίσει το όχημά του και ότι εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ) είτε να επιλέξει μια εταιρεία για να ασφαλίσει το όχημα. Η ασφάλιση, πέραν του ασφαλίστρου, θα επιβαρύνεται με 250 ευρώ επιπλέον. Το ποσό θα δίδεται με τη μορφή παραβόλου και θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία. Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα αντιμετωπίζει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και τον κίνδυνο επιβολής σειράς διοικητικών συνεπειών οι οποίες είναι:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
  • Χρηματική ποινή μέχρι €3.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ