Χατζηδάκης: Έρχεται αυστηρή εποπτεία και δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τα επαγγελματικά ταμεία

Χατζηδάκης:  Έρχεται αυστηρή εποπτεία και δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τα επαγγελματικά ταμεία

 Σχέδιο για την ριζική μεταρρύθμιση και ενίσχυση του θεσμού των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο αμέσως μετά τις εκλογές να προωθηθούν στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις.

Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, την επίλυση διάφορων προβλημάτων όπως για παράδειγμα την δημιουργία ενός πρότυπου καταστατικού προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος , τη βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας, καθώς και αλλαγές στην φορολογική πολιτική.

«Πρέπει να υπάρξει ισχυρή εποπτεία περισσότερη ευελιξία και να βρεθεί μια δίκαιη φορολογική βάση ώστε να μην υπάρχουν παράπονα και να παραμείνει το σύστημα ελκυστικό» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 4ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.)

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, ο κ Χατζηδάκης είπε πως «τρέχουν» τρεις διαφορετικοί διαγωνισμοί για το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα προσωρήσει και την ψηφιοποίηση των αρχείων των ασφαλισμένων. «Βρήκα 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους», ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι εντός του 2023 τα συστήματα θα διασυνδεθούν.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης ( ΤΕΚΑ) καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα και όταν έρθει στην εξουσία θα το καταργήσει. Για τα ΤΕΑ είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με κανόνες αυστηρής εποπτείας. Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ- κινήματος αλλαγής ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι σήμερα η εθνική σύνταξη αποτελεί το 60% του συνόλου της σύνταξης καθώς η ανταποδοτική παραμένει μικρή . Γι αυτό ο δεύτερος πυλώνας μπορεί να συμπληρώσει τη σύνταξη.

Μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι με την ουσιαστική ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης και την ένταξη σε αυτήν των εργαζομένων σε ευρεία κλίμακα, θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. μακροχρόνια. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το Α.Ε.Π. μπορεί να είναι υψηλότερο κατά έως και 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, σε πραγματικούς όρους (τιμές 2019).

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει θεσμοθέτηση της λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων που θα συμμετέχουν και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν δικό τους ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης. Θα δημιουργηθεί επίσης, ένα πρότυπο καταστατικό ώστε να προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες έγκρισης ενός ταμείου, θα βελτιωθεί το πλαίσιο εποπτείας, με στόχο την ύπαρξη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των ταμείων αυτών καθώς διαπιστώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας είναι μάλλον δυσλειτουργικό, ενώ σχεδιάζεται και εξορθολογισμός των φορολογικών κινήτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρα αυτά θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά. Ο εξορθολογισμός έγκειται κυρίως σε νέους κανόνες που θα καταστήσουν ευνοϊκότερη φορολογικά την μεταχείριση των συντάξεων που παρέχονται μέσω του 2ου πυλώνα έναντι των εφάπαξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ