Τρεις αλλαγές στο «τραπέζι» για τις εισφορές των επαγγελματιών

Μείωση του ανώτατου πλαφόν, απσύνδεση των εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα, αλλαγή της βάσης υπολογισμού

Τρεις αλλαγές στο «τραπέζι» για τις εισφορές των επαγγελματιών

Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν το 2018 τα χαμηλότερα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας δηλαδή μόλις 3,3 δις. ευρώ όλοι μαζί ή κοντά στα 5000 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο; Η απάντηση είναι προφανής: για να μην τους πάρει η εφορία και ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον τα μισά. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εντοπίσει το πρόβλημα: ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών έκανε ζημιά στα δημόσια έσοδα και πρέπει να αλλάξει. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχουν ήδη τρία σενάρια πάνω στο τραπέζι με κοινό στόχο: να ελαφρυνθούν οι αυτοαπασχολούμενοι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη στην εφορία χωρίς να έχουν το άγχος ότι θα τους πάρει το δημόσιο πάνω από τα μισά.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, πληρώνουν με το ισχύον καθεστώς 13,33% εισφορές για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη. Δηλαδή, ο συντελεστής που ισχύει από την 1/1/2019 διαμορφώνεται στο 20,28%. Ο συντελεστής αυτός, εφαρμόζεται επί του αθροίσματος των καθαρών κερδών της προηγούμενης χρονιάς αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή, αν κάποιος είχε κέρδη 10.000 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 2695 ευρώ το 2018, οι τελικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει για το 2019 ανέρχονται στα 2574 ευρώ. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει και ένα ελάχιστο ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 26,95% επί του βασικού μισθού δηλαδή 175,175 ευρώ τον μήνα. Το ανώτερο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών έχει οριστεί στο 10πλάσιο του βασικού μισθού δηλαδή στα 78.000 ευρώ τον χρόνο κάτι που σημαίνει ότι ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να φτάνει να πληρώνει ακόμη και 15.818 ευρώ τον χρόνο ή 1318 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη χωρίς δικαίωμα επικουρικής σύνταξης.

Παρά τη μείωση που έγινε από την 1/1/2019, οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν υπέρογκες. Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για τη μείωσή τους (και μάλιστα με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος) είναι τα εξής:

  1. Να περιοριστεί το ανώτατο όριο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το επίπεδο των 78.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα συμβάλλει στο να αυξηθεί ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων που θα δηλώνουν μεγάλα κέρδη καθώς δεν θα υπάρχει ο «βραχνάς» της κράτησης του 20,28%. Ούτως ή άλλως, με τη θέσπιση πλαφόν στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, είναι δώρο άδωρο να καταβάλλονται τόσο υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Το πρώτο σενάριο, αφορά ελάχιστους επαγγελματίες. Το δεύτερο, αφορά σε πολύ περισσότερους και έχει να κάνει με την «αποσύνδεση» των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα θέμα για το οποίο υπάρχει και εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικά αν το Σ.τ.Ε κρίνει παράνομη αυτή τη σύνδεση, θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ίσχυε πριν από το 2016. Τότε, οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονταν με την προϋπηρεσία και ήταν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Τώρα, εξετάζεται το κριτήριο διαφοροποίησης να μην είναι η προϋπηρεσία αλλά τα κέρδη. Δηλαδή, να δημιουργηθεί μια κλίμακα με συγκεκριμένα ποσά μηνιαίων εισφορών, τα οποία θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος των ετήσιων κερδών. Εννοείται ότι για όσους δηλώνουν κέρδη άνω των 10.000-20.000 ευρώ, τα ποσά που θα προκύπτουν θα είναι πολύ χαμηλότερα από το 20,28% του συνολικού εισοδήματος.
  3. Το 3ο σενάριο αφορά στην κατάργηση ενός παραλογισμού που ισχύει σήμερα. Δηλαδή, οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται και επί των… ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Αν καταργηθεί αυτή η διάταξη, αυτομάτως θα προκύψει σημαντικό όφελος για όλους όσους δηλώνουν κέρδη άνω των 7800 ευρώ τον χρόνο καθώς θα συρρικνωθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ