ΕΦΚΑ το… μεγαλείο σου: Κατέβαλε λάθος ποσά σε χιλιάδες συνταξιούχους

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για χιλιάδες λάθη – Σε άλλους πλήρωσαν περισσότερα και θα ζητάνε χρήματα πίσω – σε άλλους πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον ποσά

ΕΦΚΑ το… μεγαλείο σου: Κατέβαλε λάθος ποσά σε χιλιάδες συνταξιούχους

Εκτειθειμένος μένει ο ΕΦΚΑ μετά την αποκάλυψη ότι υπέπεσε σε χιλιάδες λάθη κατά τον υπολογισμό και την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα υπάρξουν χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι θα υποστούν αναγκαστική μείωση της σύνταξής τους λόγω ακριβώς των λανθασμένων υπολογισμών.

Όπως προκύπτει από το έντυπο:

  1. Σε 3000 περιπτώσεις, κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που πληρώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα 1/1/2014 έως 12/05/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν. Και αυτό διότι οι καταβολές υπολογίστηκαν επάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στις συντάξεις χηρείας που αντιστοιχούν στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
  2. Σε 4000 ατρατιωτικούς συνταξιούχους και σε 430 πολιτικούς συνταξιούχους δεν πιστώθηκαν αναδρομικά παρότι τα δικαιούνται.
  3. Λάθη εντοπίστηκαν σε 404 συντάξεις γήρατος που επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου όπως επίσης και σε 847 συντάξεις θανάτου. Σύμφωνα με το έγγραφο, στις 404 συντάξεις γήρατος, υπήρξε μικρότερο ποσό από τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης καθώς εφαρμόστηκε η διαφορά του κατώτατου ορίου που ισχύει μόνο για τις συντάξεις χηρείας. Για τις 847 συντάξεις λόγω θανάτου, πληρώθηκε η διαφορά του κατώτατου ορίου αλλά με ποσό που υπερβαίνει τα 384 ευρώ και θα έπρεπε να είναι στα 360 ευρώ.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι θα ξεκινήσει διαδικασία ανάκτησης των ποσών από όσους καταβλήθηκαν περισσότερα (σ.σ είτε θα βεβαιωθούν ως οφειλή στο ΚΕΑΟ είτε θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις) ενώ θα πρέπει να δρομολογηθεί και η πίστωση των ποσών σε όσους δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα απαιτούμενα ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ