Μειώσεις έως και 20% σε χιλιάδες συνταξιούχους

Μειώσεις έως και 20% σε χιλιάδες συνταξιούχους
Πάνω από 1.000.000 συντάξεις θα μπουν στην "κλίνη του Προκρούστη", καθώς οι απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, φέρνουν στο προσκήνιο τις νέες περικοπές.

Ουσιαστικά ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή που δεν πρόκειται να υπερβεί.

Εκείνοι που μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο είναι οι συνταξιούχοι που είχαν εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ στον εργασιακό τους βίο, με βάση και τον νέο νόμο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ο επανυπολογισμός θα φέρει τους συνταξιούχους αυτούς με ένα ποσό τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό το ποσό θέλει το ΔΝΤ να περικοπεί με τον κόφτη.

Για παράδειγμα για έναν συνταξιούχο με αποδοχές σήμερα 1.300 ευρώ η περικοπή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς θα σημάνει μείωση στα 1.030 ευρώ. Ο συνταξιούχος αυτός δηλαδή θα έχει μια απώλεια της τάξης των 260 ευρώ το μήνα, θα χάσει ουσιαστικά δυο συντάξεις το χρόνο!

Αυτοί που θα χάσουν περισσότερο από όλους είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), οι συνταξιούχοι των τραπεζών, αλλά και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ.

Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" το αργότερο έως την 1/1/2019 και, έτσι, τη μείωση έως 20% των μισών, περίπου, σημερινών κύριων συντάξεων.

Ο στόχος είναι η κάλυψη ενός ποσού κοντά στο 1,5 δισ ευρώ, ένα ποσό που μόνο με άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μπορεί να προκύψει καθώς η σταδιακή της κατάργηση, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου χρειάζεται 10 έτη και προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% το μήνα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ φαίνεται ότι το Ταμείο επιμένει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην λεγόμενη προσωπική διαφορά που θα φέρει μειώσεις 20% κατά μέσο όρο στις κύριες συντάξεις, αλλά και σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ