Έρχεται το μεγάλο σοκ στο ασφαλιστικό - Μέτρα 2 δισ. μέσα στον Νοέμβριο

Έρχεται το μεγάλο σοκ στο ασφαλιστικό - Μέτρα 2 δισ. μέσα στον Νοέμβριο
Το αργότερο ως τις 15 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου και η πρώτη δουλειά που θα κάνουν είναι να «βασανίσουν» τον Γ. Κατρούγκαλο.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές για τη δυναμική τωνελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίζονται ως άκρως ανησυχητικά, ενώ ήδη απότις Βρυξέλλες έχει σταλεί στην Αθήνα μήνυμα προβληματισμού -αν όχι δυσφορίας- για τοότι αν και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι βασικό παραδοτέο του Νοεμβρίου, ηκυβέρνηση αποφεύγει ακόμα να… σπάσει αυγά, ήτοι να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει ναπάρει, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές.

Μιλώντας με κοινοτικούς αξιωματούχους γίνεται αντιληπτό ότι πέρα από τονεκνευρισμό που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης λίστας τωνπροαπαιτούμενων και στη συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη, υπάρχει έντονος προβληματισμόςγια το ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ούτε ίχνος σχεδιασμού για την επόμενηημέρα του Ασφαλιστικού. Ο προβληματισμός έχει γίνει, μάλιστα, εντονότερος ύστερα απότις σφοδρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την ενημέρωση για το πόρισματης Επιτροπής Σοφών, καθώς μόνο και μόνο οι εισηγήσεις για βίαιη προσγείωση τωνσυντάξεων σε επίπεδα βαλκανικού τύπου, προκάλεσαν εκρήξεις.

Αυτό που ζητούν να μάθουν κατ’ αρχάς οι δανειστές είναι τι προτίθεται να κάνει ηκυβέρνηση σε τέσσερα μέτωπα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι,βλέπε εξοικονόμηση άνω των 1,8 δισ. ευρώ, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια για τημακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Ειδικότερα:

1. Η Αθήνα πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη δομή του νέου ασφαλιστικού καισυγκεκριμένα πόσα ταμεία θα μείνουν μετά από τις επικείμενες αλλαγές. Θα είναιμόνο ένα, όπως ζητάνε οι δανειστές, ή θα παραμείνουν τρία, όπως φαίνεται ναεξετάζει η κυβέρνηση; Βασική παράμετρος του πρώτου και πιο βασικού ερωτήματοςείναι αν τα επικουρικά ταμεία και οι επικουρικές συντάξεις θα διατηρήσουν τηναυτονομία τους ή θα ενσωματωθούν στα κύρια ταμεία και στις κύριες συντάξεις, κάτιπου θα οδηγήσει σε ακόμα πιο μεγάλες και βαθιές περικοπές, όπως σημειώνουνπαράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης.

2. Απαντήσεις περιμένουν οι δανειστές και στο πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα τουσυστήματος για το 2016, το οποίο εκτιμάται τουλάχιστον στα 1,5 δισ. ευρώ, λόγωτης δραματικής επιδείνωσης του ισοζυγίου εσόδων- δαπανών. Στην Αθήνα υπάρχει,μάλιστα, ανησυχία ότι οι δανειστές μπορεί επιπροσθέτως να διαφωνήσουν στο ότι ηαύξηση των εισφορών υγείας μπορεί να αποδώσει 800 εκατ. ευρώ, αφού κάτι τέτοιοθα διευρύνει την «τρύπα» πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

3. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στηνπραγματικότητα πρόκειται για εμμονή των δανειστών, με δεδομένο ότι ήδη μεδιάταξη νόμου προβλέπεται ρητώς ότι τα επικουρικά ταμεία δεν μπορούν πλέον νακαλύψουν τις δαπάνες τους παρά μόνο εξ ιδίων πόρων. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότιόσα επικουρικά δεν μπορούν να αντέξουν στο υφιστάμενο ύψος συντάξεων, πρέπεινα κάνουν αντίστοιχες περικοπές ή να αυξήσουν περαιτέρω τις εισφορές τους. Παράταύτα και παρά την απαγόρευση χρηματοδότησης από το Ασφαλιστικό ΚεφάλαιοΑλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), οι δανειστές συντηρούν το θέμα στο τραπέζι καιζητούν να πληροφορηθούν επακριβώς για το πώς καλύπτονται τα 375 εκατ. ευρώ απότην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

4. Μείζον θέμα χαρακτηρίζεται το ή τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ περίαντισυνταγματικότητας των μειώσεων του 2012. Το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 2 δισ.ευρώ και οι δανειστές ετοιμάζονται να βάλουν το… μαχαίρι στον λαιμό του Γ.Κατρούγκαλου και του Ε. Τσακαλώτου, απαιτώντας αντίμετρα. Η λύση πουεπεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι ανάλογη με αυτή που εφαρμόστηκεστους ένστολους, ήτοι μια νέα κλίμακα μειώσεων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να«περάσει» αυτή τη φορά από το ΣτΕ. Ωστόσο ακόμα κι αν ξεπεραστούν τα νομικάεμπόδια, θεωρείται μάλλον απίθανο να καλυφθούν και τα 2 δισ. ευρώ πουαπαιτούνται.

Στο ναρκοπέδιο των συντελεστών

Το κακό για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση συνολικά, είναι ότι αυτά τατέσσερα σημεία είναι μόνο η… παρωνυχίδα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει ναολοκληρωθούν μέσα στο 20ήμερο που απομένει ως το τέλος Νοεμβρίου. Το ζητούμενο γιατους δανειστές ήταν και παραμένει η συμπίεση του συνταξιοδοτικού κόστους σε βάθοςτουλάχιστον 40 ετών, αφού θεωρείται βασική παράμετρος της δυναμικής του χρέους και ήδηαπό κύκλους των Βρυξελλών και του ΔΝΤ έχει καταστεί σαφές στην Αθήνα ότι χωρίςδραστικά μέτρα για το Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τα μέτραελάφρυνσης του χρέους.

Η… «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια του ο αρμόδιος υπουργός είναι οισυντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζονταιεφεξής οι συντάξεις. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τονίζουν ότι ο νόμοςΛοβέρδου-Κουτρουμάνη είναι… χάδι μπροστά σε αυτό που απαιτούν οι δανειστές -τα όσαακούγονται για συντελεστές 50% ή 55% αντανακλούν πλήρως την πραγματικότητα- και σεσυνδυασμό με τα πολύ αυστηρότερα κριτήρια για τη νέα βασική σύνταξη των 390κάτι ευρώ,μετατρέπουν την επόμενη φάση της αξιολόγησης σε ναρκοπέδιο, από το οποίο η κυβέρνησηκαλείται να περάσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ