Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν έως και 6 έτη για τη σύνταξη

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν έως και 6 έτη για τη σύνταξη
Προσαύξηση των ετών υπηρεσίας, αλλά και της τελικής σύνταξης έως και 6 έτη, προβλέπει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δίδεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν έναντι εξαγοράς τους χρόνους αδειών άνευ αποδοχών που πήραν από την υπηρεσία τους, για οποιονδήποτε λόγο.

Πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών που ο υπάλληλος πήρε για οποιονδήποτε λόγο, καθορίζονται όμως συγκεκριμένα όρια, αναλόγως της χρήσης της άδειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-Ένας μήνας ανά έτος εφόσον η άδεια δόθηκε για υπηρεσιακές ανάγκες

-Έως δύο έτη για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους

-Έως έξι έτη για υπαλλήλους που επισκέπτονται το εξωτερικό λόγω απασχόλησής τους ή απασχόλησης του συζύγου τους σε υπηρεσία του Δημοσίου που εδρεύει σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ

-Έως δύο έτη για ανατροφή παιδιού

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νέο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα.

Με τη διάταξη αυτή, όπως αποκαλύπτει το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. 58 ή 59 ετών) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συμπλήρωσε 25 έτη το 2010 και σήμερα έχει 30 έτη, σε ηλικία 58 ετών δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη αν δεν έχει συνολική υπηρεσία 35 ετών. Ο νόμος δεν του επέτρεπε μέχρι τώρα να συμπληρώσει τα 35 χρόνια αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη. Με τις διατάξεις όμως που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε διάστημα που απουσίασε με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να αποχωρήσει με σύνταξη άμεσα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ